Bale: Zajednički izlaže 70 umjetnika


Na ovogodišnjoj 48. skupnoj izložbi Castrum Vallis u galeriji Ulika svoje je radove izložilo 70 autora. Na otvorenju pred brojnom publikom jedan je od utemeljitelja iz baljanske likovna kolonije Predrag Goll istaknuo da je Castrum Vallis, na kojem se ne dijele nagrade, pravi festival likovne umjetnosti, na kojem izlažu ne samo akademski umjetnici, već ravnopravno i amateri.

- Izložba Castrum Vallis nije opterećena natjecanjem, već je idealno mjesto za ljetno druženje umjetnika. Sinteza je to tradicije i mudrosti, sa referencijom na vlastitu sredinu i inspiraciju koju nude sunce, more, zemlja i kamen spojeni s duhom i emocijom, naglasio je Goll.

U ime domaćina Ennio Malusa je podsjetio da je Castrum Vallis pokrenut 1964. godine kao pupoljak koji je niknuo na kulturnom stablu Bala. Osnivači Vasilije Jordan, Dragica Cvek Jordan i Milan Cmelić, potom i Predrag Goll, su svoju inspiraciju potražili u Balama.

- Ovogodišnje su teme Kamen i voda te Vjetar i brnistra - teme koje predstavljaju srž našeg lokalnog mikrokozmosa, istaknuo je Malusa.

Otvarajući izložbu općinski načelnik Edi Pastrovicchio je najavio preuređenje galerije Ulika, koja će slijedeći Castrum Vallis dočekati obnovljena. Budući da će se 2014. održati jubilarna, 50. skupna izložba, Pastrovicchio je rekao da će se tom prigodom postaviti retrospektivna izložba sa najboljim autorima i radovima izloženih u dugom razdoblju od pola stoljeća.

Na otvaranju su nastupile Vanessa i Giulija, polaznice Master Class škole gitare, koja se ovog ljeta održava u Balama. Riječ je o ljetnoj školi koju pod vodstvom poznatog talijanskog gitarista Pier Luigija Corone u Balama organizira Master glazbene škola iz Gorizije. Školu pohađa 30 mladih gitarista iz cijele Europe, koji su nakon izložbe, koja se može razgledati do 14. kolovoza, na prigodnom koncertu predstavili svoje umijeće. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter