Bale u mreži Međunarodne udruge povijesnih gradića

Sudionici projekta Međunarodne udruge povijesnih europskih gradića (A. POKRAJAC)
Sudionici projekta Međunarodne udruge povijesnih europskih gradića (A. POKRAJAC)

U kaštelu Bembo predstavljen je projekt Međunarodne udruge povijesnih europskih gradića i njihove enogastronomije. Udruga koja okuplja veliki broj gradića iz 15 europskih zemalja uključila je u svoju mrežu i Bale, za koje su osmišljena dva kulturno-povijesna itinerera.

Prvi pod nazivom "Putovima svjetskog rata" uključuje Fort Forno, obalnu oklopnu utvrdu sa 14 spojenih nadzemnih i podzemnih objekata na baljanskoj obali. Drugi "Bembo između Venecije, Padove, Asola i Bala" posvećen je baljanskom kaštelu, čiji je vlasnik bio iz obitelji venecijanskih duždeva.

Kako je rekao predsjednik udruge prof. Giorgio Raimondi, ovi će itinereri biti predstavljeni krajem rujna u Milanu, potom u Veneciji i Trevisu, a od 18. do 21. listopada u Balama i Vodnjanu, s kojim također surađuju.

Tom prigodom u Bale i Vodnjan će doći skupina turističkih novinara i publicista, koji će o tome izvještavati u tiskanim i internetskim medijima. Bale i Vodnjan će se naći i na web stranicama udruge, a najvažnije, biti će uvršteni u emisije Sky televizije "L' Europa dell gusto".

- Prvenstveno surađujemo s gradićima koji gaje održivi turizam, bez utjecaja velikih hotelijerskih tvrtki. Posebno su nam zanimljiva mjesta s bogatom poviješću, istaknuo je Raimondi. Najavio je da će se u projekte udruge moći uključiti i drugi istarski i hrvatski gradići, te da će ih kandidirati za korištenje sredstava iz europskih fondova.

Kako je najavio Ennio Malusa zadužen za kulturu u Općini Bale, u itinerere će ući povijest ovog gradića iz doba Mletačke republike, kada je izgrađen kaštel Bembo. Baljani će u ponudu uključiti i svoju koncepciju grada hotela te kostimografiju iz venetskog doba, koju koriste u svečanim prigodama.

Kad je riječ o fortifikacijama na obali, uz povijesne podatke predstavit će i koncept u kojem se Fort Forno planira urediti u smještajni objekt unutar budućeg turističkog odmorišta, dok će ostali objekti služiti kao klubovi i galerije s izložbama starog oružja i povijesti.

U ovom projektu Međunarodne udruge povijesnih europskih gradića i njihove enogastronomije partneri će biti Općina Bale, njena Turistička zajednica i mjesna Zajednica Talijana, čiji su predstavnici bili na predstavljanju. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter