Bale: U lipnju se otvara park Histria Aromatica

Imanje služi i za proizvodnju hrane za tamošnji restoran
Imanje služi i za proizvodnju hrane za tamošnji restoran

Već ove godine tematski park aromatičnog i ljekovitog bilja Histria Aromatica na brdu Pižanovac kraj Bala trebalo bi posjetiti 8.500 posjetitelja, a za dvije godine očekuje ih se i 25,5 tisuće, kaže nam vlasnik ove atraktivne stancije Boris Filipaj koji će konačno, nakon devet godina investiranja, 17. lipnja otvoriti ovaj park za javnost kada će za obilazak trebati platiti kartu na ulazu.

To znači da će na vrhu ovog velebnog imanja koje je izniklo iz šikare s predivnim pogledom na cijelo rovinjsko priobalje zaživjeti restoran, suvenirnica, dvorana za prezentacije, pokazni galenski laboratorij te muzej etnobotanike. Sadržaj nove i moderne stancije koja će biti otvorena cijele godine bit će upotpunjen vođenim posjetima brojnim terasastim poljima raznog aromatičnog i ljekovitog bilja, lavande, ružmarina, smilja i buhača, sve do vinograda i maslinika.

Otvaranje ove vrijedne turističke atrakcije bilo je najavljeno još prošle sezone. Međutim, kako nam kaže Filipaj, kasni čak godinu dana jer nije bilo dosta novca za opremanje unutarnjih prostora kamenog objekta koji je lani niknuo na Pižanovcu i koji gostima nudi dodatne sadržaje bez smještajnih kapaciteta.

- Otvaranje parka je odgođeno zbog kaotične gospodarske situacije u zemlji. Nema nikakvih investicija i automatski se mogućnost nabavke opreme, sirovina i novca iz banaka zatvorila. U tom smislu ciklusi su sve sporiji. Nisam mogao financirati ostatak investicije od milijun kuna, a banke me nisu željele pratiti. Pratile su me prije s 20 posto ukupne investicije. Ostatak od 80 posto novca uložio sam iz vlastitih sredstava, a ukupna je investicija stajala tri milijuna eura, istaknuo je Filipaj.

Srećom, ove godine to nije slučaj pa već za sezonu ovaj poduzetnik otvara dio parka za javnost. Ostatak, a to su laboratorij te muzej etnobotanike, na red dolazi na jesen kada Filipaj planira grupne posjete učenika i studenata ovom području. U narednom periodu namjerava još urediti dio zemljišta s desetak mobilnih kućica te restoranom na otvorenom, u što će uložiti 180 tisuća eura te zaposliti dodatnih 15 djelatnika. Ipak, o tim će investicijama početi razmišljati kada vrati bar dio dosad uloženog.

Sada traži zaposlenike za ovu sezonu. U planu je da ih na početku ovdje radi 14, što kuhara, konobara, vodiča, prodavača, ekonomista i drugih, dok će u punoj sezoni taj broj ovisno o potrebama porasti za još barem 10 djelatnika. U tu brojku nisu uračunati djelatnici koji  su zaduženi za poljoprivredne radove - njih trojica. Trenutno je popunjena polovica radnih mjesta. (B. BAN, snimio D. MEMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter