Bale: Svjetski dan pravedne trgovine

Fair trade u Balama okupio brojne znatiželjnike (N. O. R.)
Fair trade u Balama okupio brojne znatiželjnike (N. O. R.)

Već četvrtu godinu, na inicijativu i u organizaciji Udruge za promicanje pravedne trgovine Fair Trade iz Bala, u tom se pitoresknom mjestu obilježio Svjetski dan pravedne trgovine. Udruga na čelu s mr. Irenom Vukmanov Šimokov nastoji educirati građane i potaknuti ih da stvore humanije i pravednije društvo. Baljanska je udruga samo hrvatski dio Svjetske organizacije Pravedne trgovine (World Fair Trade Organization) koju podupiru tisuće građana, proizvođača i potrošača, organizacija i pokreta za zaštitu okoliša diljem svijeta.

Na terasi kafića San Rocco na Trgu Bembo, uz razne istarske delicije mogla se degustirati Fairtrade kava i drugi Fairtrade proizvodi. Mogli su se kušati i sirupi "Natural" Siniše Pifara, napitci napravljenih od biljaka i upakirani u plastificirane vrećice. Nudila su se tri okusa - sirup od lavande, bazge i limuna i đumbira. Prvi dio obilježavanja odvijao se u osnovnoj školi, gdje su posjetitelji imali prigode vidjeti film "31 dijete" o globalnom pokretu "Marijini obroci". Uslijedila je i priredba učenika OŠ Jurja Dobrile iz Rovinja i područne škole u Balama, a potom i razgledavanje izložbe slika na temu Afrike zadarske umjetnice Kristine Ivković kao i fotografija članova udruge Zdenac. Dan je okončan glazbom i nastupima Dadas - sestara Paule Jurman i Kristine Jurman Ferlin, te etno skupine Veja iz Pazina.

- WFTO je mreža s više od 400 Fair Trade organizacija iz 70-ak zemalja svijeta. Smisao je jačanje položaja poljoprivrednika, radnika i proizvođača u zemljama Trećeg svijeta i omogućavanje boljih uvjeta na globalnom tržištu, pojasnila je predsjednica udruge Vukmanov Šimokov. Veliku potporu organizaciji, uz pokroviteljstvo Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, te uz brojne pojedince, škole i udruge dala je i Općina i njena Turistička zajednica kao i župa sv. Julijana. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter