Bale: Sjećanje na žrtve fašizma

Komemoracija na baljanskom groblju (A. POKRAJAC)
Komemoracija na baljanskom groblju (A. POKRAJAC)

Na dan pogibije četvorice SKOJ-evaca, delegacije UABA Rovinjštine i Općine Bale su na njihov grob na baljanskom groblju položile vijenac. Tom je prigodom tajnik UABA Romeo Matošević podsjetio da su mladi SKOJ-evci kao organizatori ustanka na području Bala poginuli 1944. godine u uvali Colone, te da je mjesto njihove pogibije obilježeno spomen-pločom.

Potom je vijenac položen uz spomenik na Trgu boraca, na kojem su upisana imena četrdesetorice žrtava fašizma iz Bala. Predsjednik UABA Drago Pulić rekao je da su mještani Bala i okolice mnogo dali u Narodnooslobodilačkom ratu. Podsjetio je da je uz preminule iz Bala još 23 borca nastradala kod Golaša, kada se 3. pulska četa 23. rujna 1944. suprotstavila brojnijoj i opremljenijoj njemačkoj jedinici.

- U općini Bale je i spomen-područje Stancije Bembo, na kojoj je oformljen Talijanski bataljon Pino Budicin, čije osnivanje obilježavamo početkom travnja. Za ostala stratišta, obilježena na Trgu boraca, groblju, u Golašu i Colonama organiziramo godišnje komemoracije, kao što je današnja. Trajni je zadatak da se činjenice o stradavanju Istrana u Drugom svjetskom ratu prenose mlađima, rekao je Pulić. (A. P.)


Podijeli: Facebook Twiter