Bale se (pre)poznaju i po mirisima


Povorkom pulskih vrtićaraca iz "Dobrilića" te mališana područnog odjeljenja baljanskog vrtića i Osnovne škole, koji su ponosno i u pratnji dvorskih dama i renesansnih glazbenika sa svojim cvjetnim šeširićima prošetali starim gradom, danas je u Balama započela trodnevna manifestacija Aromatic days 2017. Ovogodišnji slogan je "Miris osobna iskaznica duha".

Vesela cvjetna povorka

Cvjetna je povorka zaustavljena na Trgu La Musa, gdje su mališane dočekali glumci, pjevači i specijalni, ljekoviti i osvježavajući biljni napitci. No, prije predstava i zabave okupljenima se u ime organizatora manifestacije obratila Ivna Škoro, kazavši da aromatični festival, iako ima samo tri godine, svaku slijedeću biva sve jači, veći i posjećeniji.

- Bale su se isprofilirale kao mjesto trajne privlačnosti. Tko jednom dođe tu se i vraća, a upravo uz ovaj aromatičan segment u kojeg se uključilo čitavo mjesto kao i brojni akteri- pjevači, glazbenici, glumci, pjesnici, poljoprivrednici i obrtnici daju mu tu posebnu čaroliju, rekla je Ivna Škoro. A da se stvari ne mogu događati niti organizirati preko noći, dokaz je bila i informacija koju je s građanima podijelio načelnik Edi Pastrovicchio, kazavši da je tijekom protekle dvije godine u Balama posađeno 250 tisuća pjanti aromatičnog bilja ali i da je upravo u tijeku sadnja još trideset tisuća.

O mirisima i bilju, njihovom značaju, povijesti, razvoju namjeni, pa čak i zvucima koje proizvode, jučer se moglo mnogo toga čuti i naučiti, kroz igrokaze za najmlađe, edukacijske radionice, te stručna predavanja.

Bogat program sutra i prekosutra

Ništa manje uzbudljivo i uz brojna događanja bit će i sutrašnji dan koji će proteći pod nazivom Gastro Memory Day, a u nedjelju će priča bila zaokružena programom pod imenom AROMA WELLbeing + FITTness DAY, kada će posjetitelji imati priliku sudjelovati u kreativnom plesu, aerobik treninzima, energetskim vježbama ali i doznati što znači biti u Tai Chi formi.

Za one koje pak nešto manje zanima biti u formi, tu je i jedna atraktivna sjedilačka aktivnost. Posljednjeg su dana  Aromatic daysa - organizatori Aroma art "Ivna" i Turistička zajednica Bala, za zainteresirane osigurali besplatnu vožnju vlakićem do aromatičnog parka Histria Aromatica i nasada tvrtke svijeta biljaka. (Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
















Podijeli: Facebook Twiter