Bale prvi put ugostile predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na dan svoje opcine i blagdan zaštitnika župe, blaženog Julijana, gradani Bala su u petak s oduševljenjem docekali predsjednika Ivu Josipovica, koji je na izborima ovdje dobio plebiscitarnih 80 posto glasova.

Na javnoj svecanoj sjednici Opcinskog vijeca, na Trgu Tomasa Bemba, okupili su se ne samo Baljani i njihovi gosti, vec i esuli iz Torina, koji su za ovu prigodu doputovali u svoj rodni kraj. Dodatni pljesak Josipovic je dobio nakon što je dio svog obracanja izgovorio na talijanskom.

U ime gradana na dolasku mu je zahvalio nacelnik Edi Pastrovicchio, rekavši da je njegov posjet povijesni dan za Bale, buduci da im po prvi put u posjet dolazi predsjednik Republike. Urucio mu je pretisak starog statuta Bala iz 1477., kolekciju najboljih baljanskih ulja i kaktus iz jedine udruge uzgajivaca ovog cvijeca u Hrvatskoj, kojoj je sjedište u ovom gradicu.

Na opasku Pastrovicchija, da je to poklon koji podsjeca na njegovu poruku iz izborne kampanje, da nece biti fikus nego kaktus, Josipovic je rekao da njegove bodlje nece biti otrovne vec ljekovite.



Uz Pastrovicchija i predsjednika udruge Mon Perin Plinija Cuccurina, Josipovica i suradnike su u Balama docekali župan Ivan Jakovcic, predsjednik Županijske skupštine Dino Kozlevac i talijanski konzul u Rijeci Fulvio Rustico. Nakon razgovora u opcinskoj vijecnici, na kojoj su mu domacini predstavili baljanski eksperiment odlucivanja konsenzusom i referendumom, Josipovic je njima i potom gradanima na trgu rekao da je rijec o modelu koji se u lokalnoj samoupravi pokazao ucinkovitim.

- Kada nikome, ne samo kod nas vec i u Europi, ne cvatu ruže, jedna mala opcina je upornošcu i znanjem našla svoj put, pokazavši primjerom da se održivost ne mjeri velicinom vec radom i zalaganjem. Bale su i primjer suživota Hrvata i Talijana te razumijevanja dvaju kultura. I ovom i drugim specificnostima i Bale i Istra se pokazuju kao primjer cijeloj zemlji, posebno doprinosom zbližavanju Hrvatske i Italije, naglasio je Josipovic.

Uz svoje cestitke, župan Jakovcic je takoder zahvalio Baljanima što su, nakon duge stagnacije i zapostavljanja, koje se dešavala od egzodusa stanovništva, pokrenule prave razvojne, socijalne i obrazovne programe.

Josipovic je s domacinima obišao povijesnu jezgru, a u sportskoj dvorani, koja je dobila svjetske nagrade, na treningu su ga docekali clanovi mjesnog budukai i kiksboksing kluba, na celu s trenerom Perom Miškovicem i njegovim sinovima, svjetskim šampionom i vicešampionom Borisom i Bojanom.

Na svecanoj sjednici poreckoga Gradskog vijeca u petak navecer, održanoj u povodu Dana oslobodenja grada, Josipovic je rekao da je Istru vec odavno prepoznao kao uspješnu pricu i pokretac Hrvatske, a Porec kao uspješan grad. Stoga, kazao je, hrvatski put u Europsku uniju utrt je upravo na ovim prostorima jer je "Istra pokazala kako se vlastitom pameti, radom i znanjem može uspjeti na dobrobit svih gradana". Nakon svecane sjednice gradskog vijeca Josipovic se sastao s porecko-pulskim biskupom msgr. Ivanom Milovanom i posjetio sajam Vinistra.


Podijeli: Facebook Twiter