Bale: Proslavljen deseti rođendan udruge Mon Perin

Plinio Cuccurin na proslavi 10. godišnjice udruge Mon Perin (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Plinio Cuccurin na proslavi 10. godišnjice udruge Mon Perin (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Prošlog je vikenda u baljanskoj školskoj dvorani održana svečanost u povodu desete obljetnice od osnutka Udruge građana Mon Perin. Bila je to prigoda, da se uz prezentaciju dokumentarnog filma, brojne posjetitelje rođendanskog slavlja, ali i živu riječ Baljana i gostiju prisjete brojnih uspjeha ove Općine, za koju se moglo čuti i da je samo prije desetak godina bila mjesto kroz koje se prolazi, a danas s namjerom zaustavlja i ostaje.

Istaknuto je i da su prvih pet godina u postojanju Mon Perina, bile uzlazne kada su Bale gotovo pa postale razvojno čudo u zemlji, a da je druga petoljetka dovela do stagnacije. Upravo zato, kako se u više navrta i od različitih izlagača moglo čuti, jedan od najvažnijih ciljeva obilježavanja desetgodišnjice postojanja Mon Perina je vratiti osmijeh na lica Baljana, i to kroz ponovnu afirmaciju i zajedništvo udruge građana.

U tom je kontekstu, najviše pozornosti izazvao dolazak Plinia Cuccurina, jednog od osnivača Udruge i dioničkog društva Mon Perin, u kojem svoje dionice ima veliki broj Baljana.

Podsjećamo Cuccurin se, nakon što za mali broj glasova nije uspio ući u Sabor povukao iz političkog i javnog života, a u Bale dolazi ponajviše zbog koordiniranja dioničkog društva. Njegov je dolazak, izazvao toplu dobrodošlicu i višekratne zamolbe da se ponovno uključi u rad Udruge i pokrene novi razvojni zamašnjak mjesta.

Uz izjave - vrijeme je za oprost i vrijeme je za renesansu, pa do komplimentiranja Pliniju Cuccurinu da je on Baljanski Steve Jobs, odgovor na pitanje postoji li mogućnost njegovog povratka u život mjesta, ostala je visjeti u zraku.

- Ovo večeras je početak, inicijacija. Pitajte se da li ste iskreni prema sebi jer neće sve biti ok., ako je Plinio došao. Sve imate na papiru, sve je zapisano i ponovite lekciju, poručio je članovima Udruge građana Plinio Cuccurin, dometnuvši i da o povratku može razmišljati tek kad vidi promjenu u ponašanju i zajedništvo, ne mogavši pri tom ne prokomentirati izostanak sa svečanosti većeg broja baljanskih vijećnika.

- Koliko je vijećnika večeras prisutno? Ne puno. Upravo to je lice, ono lice i naličje Mon Perina koje pokazuje što se događa kada se zaborave načela, spočitao je Cuccurin. 

Na naše pitanje kako s vremenskim odmakom gleda na osnivanje Mon Perina i je li ono bilo vrijedno truda, odgovorio je  kako je prvih pet godina pokazalo kako je "eksperiment Bala" uspio.

- Ponosan sam da je ideja kvalitetno postavljena i prihvaćena od građana, od kojih, podsjećam, mnogi nisu vjerovali da je to moguće napraviti. Krenuli smo i pokazali da je moguće promijeniti svoju sudbinu, sudbinu naše djece, susjeda i prijatelja i to me čini ponosnim. No, o tome što će biti dalje, pokazat vrijeme, odnosno ponašanje, ali i želje građana Bala", rekao je  Cuccurin, time ne otklanjajući mogućnost njegovog ponovnog vraćanja na baljansku političku, privrednu i razvojnu scenu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter