Bale: Njujorški chef počastio goste jazz festivala

Peter Miletic voli kuhati i na odmoru (M. MIJOŠEK)
Peter Miletic voli kuhati i na odmoru (M. MIJOŠEK)

"Amerikanci možda jesu ljubitelji fast fooda, ali dobro znaju što hoće. Vole finu hranu, točno odabrana vina, posebno francuska i talijanska, a u zadnje vrijeme argentinska i južnoafrička. Vole "high class" i spremni su to platiti. Kod kuće imaju niz kuharica, ali i bezbroj knjiga kako smršaviti, priča nam kroz smijeh poznati njujorški chef Peter Miletic", Beograđanin sa stalnom adresom u SAD-u već pedeset godina.

Ovaj je ugledni 73-godišnji kuhar, naime, ovih dana u Balama gdje se održava poznati Last Minute Open Jazz Festival. U konobi Kamene priče organizatora festivala Tomislava Pavleke gostuje za dane festivala i priprema svoje kulinarske kreacije, ponajviše specijalitete sjevernotalijanske kuhinje.

To, prije svega, radi iz hobija i ljubavi jer jednostavno ne može bez kuhinje, čak i kada je na godišnjem odmoru kojeg provodi u Opatiji, Balama, Beogradu te Crnoj Gori nakon čega se vraća u SAD.

Zato u Kamenim pričama ovih nekoliko dana radi bez centa, veli. Samo za dobru zabavu i da ubije dosadu. Čak i sam svojim novcem nabavlja namirnice među koje jedino ne spada zelena paprika koju Amerikanci, kaže, nikako ne vole.

Upravo je takvim jelima, u što, naglašava, ne spadaju pizza i mesne okruglice, oduševio bogatu klijentelu multimilijunaša i poznate "face" koje su zalazile u njegov poznati restoran In Vino koji je više od dvadeset godina držao u luksuznom dijelu New Yorka na Madison Avenueu.

- Imao sam strahovitu klijentelu. Moji su susjedi bili poznate ličnosti, većinom imućni Njujorčani, ali i zvijezde poput Paula Newmana i njegove žene, zatim Roberta Redforda i mnogih drugih. Vrlo su izbirljivi, sve mora biti lagano bez masti, delikatno i ukusno.  Ne možete im uvaliti lazanje ili mesne okruglice i slične gluposti. (GI)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter