Bale među 26 najrazvijenijih općina u Hrvatskoj

(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)
(Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

Dan općine, koji se slavi uz blagdan zaštitnika Bala, bl. Julijana, obilježen je svečanom sjednicom općinskog vijeća u kaštelu Bembo. Uz svečani govor načelnika Edija Pastrovicchia, bila je to i prigoda da se uruče plakete najzaslužnijim građanima, koji su svojim radom i angažmanom pridonijeli razvitku i boljitku Bala. Tako su, ove godine plaketu dobile dvije nedavno umirovljene učiteljice, koje su godinama savjesno i odgovorno odgajale generacije i generacije Baljana, a riječ je o Mariani Pauletić i Mirjani Korenić.

Sve je počelo od grupe entuzijasta

- Naša povijest ne datira od jučer već je ona "stara" barem jedanaest godina, a u kojima su ostvarene značajne investicije - od škole i izgradnje sportske dvorane, asfaltizacije i kanalizacije mjesta, restauracije kaštela Bemba a već sutra i puštanja u pogon pročistača. Sve je započelo od grupe entuzijasta i vizionara koji su znali, umjeli i htjeli da Bale postanu još bolje i ljepše mjesto stanovanja i življenja", rekao je Pastroviccio.

- Krenut ću s onim "ća se ne vidi", a to je gradski pročistač, s kojim smo gotovi i koji će već slijedeći tjedan biti pušten u rad. Sredstva od dva milijuna kuna smo dobili na natječaju od EU fondova. Otvoren je natječaj za javnu rasvjetu, gdje od ukupno milijun kuna "teške" investicije očekujemo 55 posto sredstava iz fondova, i čijom ćemo izgradnjom nove led rasvjete biti prva općina u Istri s ekološkom rasvjetom. U tijeku su i razgovori oko izgradnje solarne elektrane i ukoliko oni zažive, Bale će i tu postati prva "zelena općina" po pitanju energije.

Svi stanovnici Bala dobili su kante za komunalni otpad, a radimo i na projektu reciklažnog dvorišta. Slijedi sanacija i uređenje čak devet od ukupno 16 kilometara puta, projekta vrijednog 1,5 milijun kuna, istaknuo je Pastrovicchio, zaključivši i da je sve to, ali i indirektno ulaganje, kao što je investicija društva "Mon Perin" od dvanaest milijuna kuna, kao i njihova priprema projekta izgradnje prvog hotela s pet zvjezdica u unutrašnjosti Istre kod Golaša, doprinijela i osigurala Balama da se nađu u 5. kategoriji razvijenosti u Hrvatskoj.

Prvi po zastupljenosti žena u politici

- Nalazimo se među 26 najrazvijenih općina i gradova u zemlji. Činjenica je i da je polovica "najboljih" iz Istre, kao što je i činjenica da su Bale jedino mjesto koje nisu direktno pozicionirana na obali, rekao je Pastrovicchio, zaključivši i da već 3. svibnja, u posjet Baljanima, stiže i grupa od 50-ak studenta, i to u pokušaju iznalaženje najboljeg rješenja za ostvarivanje projekta uređenja starogradske jezgre i njenog pretvaranja u Grad hotel. Čestitke je uputila i dožupanica Viviana Benussi, koja je i kao predsjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova naglasila i da su Bale po zastupljenosti žena u kreiranju politike prve u Istri. Naime, u Općinskom vijeću, žene su većina. Svečanu je sjednicu okončala glumačka družina Istra Inspirit izvedbom komedije "Rogovi ili volovi", temeljenu na starim zakonima zapisanim u Baljanskom statutu iz doba Venecije, iz 1467. godine.

Plakete i nagrade

Plakete su dodijeljene i predstavnicima Teniskog kluba Bale, za postignute rezultate na mnogobrojnim natjecanjima i kao i razvitku i popularizaciji sporta te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bale, za koje je, u obrazloženju nagrade, načelnik istaknuo da su "najaktivnija Udruga u Općini, odnosno uvijek i sveprisutni".  

Prvi čovjek Bala, u svom je govoru podsjetio prisutne na sve ono lani, i dobro učinjeno. No, u samom uvodu istaknuo je da rezultati, s kojima se svi Baljani imaju pravo ponositi, nisu rezultat lanjskog ili predlanjskog razmišljanja već rezultat zajedničkog truda i ulaganja započetog još prije jednog desetljeća. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter