Bale: Iz starogradske jezgre u Grad hotel


Na konferenciji za novinare, Massimo Piutti, direktor tvrtke Mon Perin, najavio je skorašnju prezentaciju Međunarodnog arhitektonskog skupa na temu razvojnog plana starogradske jezgre Bala, koja će se dogoditi 17. travnja u palači Soardo Bembo, s početkom u 15 sati.

O samom značenju skupa najviše govori podatak prema kojemu se još 2005. godine govorilo o pretvaranju starogradske jezgre, ili barem njenog većinskog dijela, u jedinstveni difuzni hotel, prvi tako zamišljen na području Hrvatske. Ukratko, starogradska bi baljanska jezgra, s blagoslovom žitelja koji u njoj žive, ali i Općinske uprave, koja posjeduje neke nekretnine, trebala egzistirati kao Grad hotel.

O toj je zamisli je kroz godine bilo dosta govora, no kako ističe Ennio Malusa', pročelnik za kulturu i suradnik tvrtke Mon Perin u ovom projektu, dobre se stvari/promjene ne događaju preko noći. Malusa' je podsjetio i da je prošlog rujna u Balama održan skup građana na kojemu se čak stotinjak žitelja starogradske jezgre pozitivno izrazilo glede projekte.

- Time je napravljen i prvi, konkretni korak čime je čitava zamisao dobila na težini. Sada predstoji da najstručniji ljudi iz zemlje i inozemstva kroz predstojeći okrugli stol i prezentaciju, te kroz tematske rasprave, tipa odnos graditeljske baštine i turizma, varijanata pristupa graditeljskoj baštini, ili suvremene arhitektonske prakse u graditeljskoj baštini daju potrebne odgovore, rekao je Malusa.

Najavljeni su i neke od sudionika predstojećeg skupa:- Aljoša Dekleva, Tadej Glažar (Slovenija); Armando Dal Fabrro, Paolo Faccio (Italija); Tina Gregorič Dekleva (Austrija), te Alan Braun (Hrvatska). Inače, uz organizatore skupa tvrtku Mon Perin, moderatori će biti istaknuti hravatski arhitekti Silvije Novak (3LHD) i Kata Marunica (NFO). (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter