Bayley i Leko za daljnje širenje NATO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članstvo Hrvatske u EU-u i NATO-u dobra je osnova za pomoć svima koji žele ući u te integracije, istaknuo je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Hugh Bayley u subotu u Dubrovniku nakon susreta s domaćinom zasjedanja, predsjednikom Sabora Josipom Lekom.

Bayley je ponovno kao uspješan primjer za ostale zemlje regije istaknuo Hrvatsku, punopravnu članicu NATO-a od 2009., a EU-a od srpnja ove godine. "Članstvo Hrvatske u EU-u i NATO-u dobra je osnova za pomoć svima koji žele ući u te integracije", istaknuo je Bayley misleći uz BiH na Makedoniju i Crnu Goru, koje su najdalje odmakle na tome putu.

Leko je istaknuo da je u interesu Hrvatske, sigurnosti i mira u Europi da NATO nastavi s politikom "otvorenih vrata", posebno prema Crnoj Gori i Makedoniji. "Nažalost, procesi u BiH nisu ohrabrujući kada je riječ o približavanju NATO-u", ocijenio je Leko.

Bailey je rekao da će BiH ući u NATO ako riješi praktične i političke prepreke koje već više godina blokiraju put te zemlje u transatlantske i europske integracije.

"Postoje praktične prepreke i politički problemi, ali vjerujem da će BiH uspjeti", rekao je Bayley. "Znam da je to dug put, ali znam i da će na kraju doći do točke u kojoj je Hrvatska", dodao je.

Zbog demokratskih deficita u funkcioniranju složenog sustava vlasti i problema oko podjele vojne imovine, NATO je BiH blokirao otvaranje akcijskog plana za članstvo (MAP), pripremne faze za članstvo u savezu.

Oba dužnosnika istaknula su važnost Parlamentarne skupštine i suradnje nacionalnih parlamenata zemalja članica za utjecaj na politiku Saveza, kao i za stjecanje potpore građana ulaganju u sigurnost, osobito u uvjetima gospodarske krize.

"Mi u Hrvatskoj stalno ističemo važnost Parlamentarne skupštine, jer predstavnici građana moraju imati utjecaj na politiku NATO-a", rekao je Leko. Bayley također drži da je nužno da NATO javnosti objasni zašto je potrebno ulagati u kolektivnu sigurnost Saveza s 28 članica.

"Odluke političara građani više ne uzimaju zdravo za gotovo, oni postavljaju pitanja i dužni smo komunicirati s njima i njihovim predstavnicima", naglasio je Bayley. Ulogu Hrvatske pritom je ocijenio posebnom, jer je za javnu diplomaciju u NATO-u zadužena hrvatska političarka, pomoćnica glavnog tajnika Kolinda Grabar-Kitarović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter