Bale centar kvalitetne glazbe i kreativnog stvaralaštva

Na za promet zatvorenom prilazu Kaštelu demonstrirale su se stare dječje igre
Na za promet zatvorenom prilazu Kaštelu demonstrirale su se stare dječje igre

Od 1. do 4. kolovoza Bale će po jedanaesti put zahvaljujući Kamenim pričama i inicijatoru Tomislavu Lovru Pavleki biti centar kvalitetne glazbe i kreativnog stvaralaštva. Riječ je naime o Last Minute Open Jazz Festivalu koji je ovaj gradić u srcu Istre učinio prepoznatljivim na jazz karti Istre i šire.

Na samome početku, 1. kolovoza nastupit će Vedran Ružić bend i Djabe, a večer kasnije David Helbock Trio i Domagoy Ralasic brasilian trio. Treća festivalska večer u znaku je Sirtango accordion trio i More Love Ensemble, da bi se posljednje večeri publici predstavili Damir Kukuruzović Django group i Naked.

Inače, govoreći o samim izvođačima valja navesti da će publika tijekom prve večeri imati priliku čuti i "Spiritual Market" - drugi album basista i autora pjesama Vedrana Ružića koji je snimljen u formi kvarteta, dok će mađarski jazz/fusion sastav Djabe (na afričkom jeziku ašanti - sloboda) kombinirati jazz i rock glazbu s etno utjecajima.

David Helbock Trio, vlasnici su dvije nagrade i nagrade publike s najvećeg svjetskog pijanističkog natjecanja u kategoriji jazz solo, Montreux Jazz Festivalu, kao i najvažnije nagrade u Austriji 2011. godine Outstanding Artist Award, dok je Domagoy Ralasic brasilian trio, predvođen Ralašićem, svoj prvi CD snimio za kultnu europsku jazz diskografsku kuću Timeless. Govoreći o trećoj večeri publika će se upoznati i čuti harmonikaški trio Sirtango accordion trio koji se posvetio izvedbama autorske glazbe koja se oslanja na djela velikih svjetskih skladatelja kao što su Astor Piazzolla i Richard Gallia istovremeno eksperimentirajući s tradicionalnom glazbom s područja Balkana, dok će nakon njih nastupit More Love Ensemble, samoprozvani "baseless fusion" bend koji svoj glazbeni autorski potpis obogaćuje utjecajima jazza, latina, bossa nove, etna i klasike, stvarajući world music zvuk uz osebujan potpis svakog člana.

Posljednja večer 11. festivalske edicije bit će u znaku Damir Kukuruzović Django groupa, čija je glazba hommage djelu Djanga Reinhardta i Stephanea Grappellia, dvojca koji je obilježio europsku glazbu 20. stoljeća i utemeljio gipsy swing, jedini originalni europski odgovor na američki jazz (swing) te vrhunski core band Naked, čija glazba počiva na jedinstvenom spoju globalnog urbanog gruva začinjenog balkanskom tradicijom i free jazzom. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter