Baldini: Teran će dobiti zeleno svjetlo

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Marino Baldini, europarlamentarac i član Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku u Europarlamentu na sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Pula kazao je da Hrvatska može godišnje privući milijardu eura sredstava iz europskih fondova te da tu priliku treba iskoristiti.

Hrvatska, prema njegovim riječima, izlazi iz krize, no dugoročno mora imati konkurentno gospodarstvo da bi osigurala održivi razvoj. Govoreći o gospodarskim prednostima ulaska RH u Uniju, naveo je slobodu pristupa europskom tržištu, ali i slobodu protoka ljudi i roba. 

- Naši ključni proizvodi vezani su uz sektore poljoprivrede i turizma. Dobili smo prvi transeuropski koridor koji ide od Rijeke, a nadamo ga se spojiti prema Istri, za to lobiramo u Europskom parlamentu. To su sve elementi bez kojih se ne može razvijati jedno društvo. Naravno da je konkurencija žestoka na europskom tržištu, ali ne moramo se bojati zato što imamo izuzetne proizvode, kazao je europarlamentarac.

Govoreći o vlastitom doprinosu u Europarlamentu, rekao je da se priprema zakon kojim će se provizija vezana uz kartična plaćanja, koja za Hrvatsku iznosi oko pet posto, smanjiti na 0,2 do 0,3 posto, pa će i konačni proizvodi za potrošače biti jeftiniji.

Iako je Europska komisija zabranila plasman ovogodišnje berbe istarskog terana, Baldini tvrdi da ovo vino "dobiva zeleno svjetlo i ulazi u neke procedure koje idu u smjeru zaštićivanja".

U Zagrebu će se, najavio je, otvoriti regionalni centar za poduzetništvo koji će Unija sufinancirati s 30 milijuna eura, a u kojem će se zaposliti stotinu ljudi.

Predsjednica Županijske gospodarske komore Jasna Jaklin Majetić kazala je da Komora završava godinu koja nije bila laka, dok je "situacija u posljednja dva mjeseca pogodila sve nas koji pošteno radimo svoj posao". Podsjetila je da je Komora znatno smanjila članarinu te ukinula doprinose, što će u 2014. donijeti rasterećenje od 55 milijuna kuna. Smanjuju se troškovi nekih predstavništava, ali će se raditi intenzivnije radi jačanja izvoznog potencijala.

Oriano Otočan, županijski pročelnik za međunarodnu suradnju i eurointegracije kazao je da se Istarska županija prva počela pripremati za EU, a jedan od prvih poteza bilo je otvaranje predstavništva u Bruxellesu o kojem je govorio njegov voditelj Dino Babić.

Istra je dosad iz europskih fondova privukla više od 110 milijuna eura te odradila ili odrađuje više od 320 projekata. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter