Baldini: Rad u EU-parlamentu je zahtjevan

Prvi istarski zastupnik u Europskom parlamentu, SDP-ov Marino Baldini, prolazi vatreno krštenje u EU parlamentu (M. MIJOŠEK)
Prvi istarski zastupnik u Europskom parlamentu, SDP-ov Marino Baldini, prolazi vatreno krštenje u EU parlamentu (M. MIJOŠEK)

Prvi istarski zastupnik u Europskom parlamentu, SDP-ov Marino Baldini, ovih dana prolazi "vatreno krštenje" u visokom domu zakonodavne vlasti Unije.

Iako je politički iskusan, Baldini ne krije da je "posla mnogo", te da je "sve drukčije nego kod nas". Kao član SDP-a, Baldini je uključen u rad Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu - kao i svi iz njegove stranke.

Dodatna obveza mu je članstvo u Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku, koji je vrlo važan dio Europskog parlamenta.

Imam i mnogo posla oko organizacije ureda, stvari treba postaviti tako da dobro funkcioniraju, napominje Baldini, donedavni načelnik malene istarske općine Vižinada, iz koje je dospio u politički centar EU-a.

Kakva su prva iskustva nakon početnog tjedna rada u Europskom parlamentu, koji ste proveli u Strasbourgu?
Znao sam da će rad u Parlamentu biti zahtjevan, ali mogu slobodno reći da ipak realnost prelazi moja očekivanja.

Primjerice sinoć je rasprava nakon 23 sata još bila u tijeku, a radni dan započinje u osam ujutro. Mnoštvo drugih bitnih sastanaka grupe kojoj pripadam, pripreme za rad odbora te mnogobrojni i dobro organizirani događaji vezani uz pristup Hrvatske Europskoj uniji, oduzimaju mi cijelo vrijeme, tako da slobodnog vremena nema.

Primjerice, u srijedu je Parlament imao samo pola sata stanke, kad je dodijeljena nagrada "Saharov". No, čast mi je biti u sazivu Europskog parlamenta i sudjelovati u radu kao zastupnik. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter