Baldini: Građani premalo znaju o svojim pravima

Europarlamentarac Marino Baldini otvorio ured u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Europarlamentarac Marino Baldini otvorio ured u Puli (N. LAZAREVIĆ)

"Građani premalo znaju o svojim temeljnim ljudskim pravima, ali i funkcioniraju europske administracije stoga je dužnost zastupnika u Europskom parlamentu da budu spona između građana i institucija te da im olakšaju prevladavanje administrativnih zapreka i približe funkcioniranje europskih tijela koja im mogu pomoći, kazao je SDP-ov europarlamentarac Marino Baldini prilikom otvaranja svog europskog ureda u Puli koji se nalazi u prostorima Doma hrvatskih branitelja.

Naglasio je da mu se građani nekoliko mjeseci obraćaju s raznim imovinsko-pravnim problemima, a najviše ih tišti šutnja i neučinkovitost administracije pa preko eu zastupnika pokušavaju ubrzati stvari.

- Europarlamentarci moraju biti na usluzi građanima, to je naša osnovna dužnost i ne možemo očekivati da će 200 tisuća Istrana pomoć doći tražiti u Bruxelles. Otvaranjem ovog centralnog ureda u Puli želimo građanima pružiti pomoć i dati im maksimalno sve informacije o djelovanju Unije, kazao je Baldini.

Naglasio je da stanovništvo još uvijek ne koristi pogodnosti koje pruža članstvo, pa većina ni ne zna da putem raznih organiziranih peticija upućenih Europskom parlamentu može u vrlo krakom roku dobiti konkretne odgovore i naputke za daljnja postupanja.

Naglasio je da namjerava u sklopu ureda oformiti tim od desetak ljudi različitih struka koji će imati priliku učiti, usavršavati se i stažirati u sjedištu Europske unije, a prioritet je angažirati  studente s pulskog Sveučilišta.

- Izabrat će se najkompetentniji, a bude li veliki interes stažiste ćemo izabrati putem natječaja, kazao je Baldini i dodao da bi do svibnja iduće godine tim u pulskom uredu trebao biti kompletiran.

Uz novootvoreni ured u Puli, europarlamentarac Baldini ima i ured u Zagrebu, Bruxellesu i Strasbourgu, a mjesečno za funkcioniranje sva četiri ureda od Europske unije na raspolaganju ima 21 tisuću eura. Pulski ured u kojem rade dvije Baldinijeve asistentice za građane je otvoren svakim danom od 9 do 12 sati. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter