Baldini: Dao sam sve od sebe u Europskom parlamentu

Marino Baldini (N. LAZAREVIĆ)
Marino Baldini (N. LAZAREVIĆ)

Iako formalni mandat zastupnika u Europskom parlamentu istječe u srpnju, stvarni kraj njihova rada bio je prije nekoliko dana, kada je okončana posljednja parlamentarna sjednica. Dok su neki eurozastupnici gordo krenuli u utrku po novi mandat, SDP-ov Marino Baldini, prvi koji je na tu dužnost došao iz Istre, razmišlja o nastavku političke karijere na drugim mjestima. Iza njega je godina dana mandata u Bruxellesu i Strasbourgu, u povijesnom prvom timu koji je tamo predstavljao Hrvatsku kao novu članicu EU-a.

- Bilo je veoma zahtjevno, odnosno intenzivno. Radni tjedan je započinjao ustajanjem u 3 sata s presjedanjima na šest ili više aerodroma tjedno. Radio sam u više od deset odbora i delegacija od kojih sam u šest bio član ili zamjenik. To je razlog da sam sudjelovao u velikom broju različitih djelatnosti i aktivnosti, od ekonomije do kulture, od peticija do socijalnih pitanja, turizma, ribarstva, poljoprivrede, opisuje eurozastupnik Marino Baldini svoju godinu u Europskom parlamentu.

- Jeste li uspjeli potaknuti neke svoje političke inicijative?

- Jedna od mojih prvih aktivnosti bila je vezana uz promet, a gotovo pola godine radio sam na novom zakonu za kartične transakcije, kao posebni izvjestitelj u sjeni. Također sam se zauzimao za mogućnost i potrebu da voda i upravljanje vodnim resursima ostane u javnoj ovlasti. Ta je djelatnost na samom početku dobila u samo dva dana višemilijunsku potporu građana Europske unije. Težište svog rada usmjerio sam na mlade, posebno studente.

- Odlazite li zadovoljni s dužnosti u Europarlamentu?

- Biti zastupnik u Europskom parlamentu je prije svega građanska a onda i politička funkcija. To znači da zastupnik ponajprije predstavlja građane i javni interes koji je s time povezan. U tom smislu koliko god bili osobno zadovoljni, treba dopustiti kao jedini meritorni sud, onaj građana i javnosti. Meni je bitno da sam dao najviše od sebe i da sam vrijeme provedeno u Parlamentu uglavnom koristio za cjelodnevni rad. Isto je bilo u djelovanju na terenu, bez slobodnih vikenda ili praznika. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter