Baldiju i Miljanoviću uvjetne kazne za premlaćivanje

Danijel Baldi
Danijel Baldi

Na pazinskom Općinskom sudu jučer je izrečena nepravomoćna presuda Danijelu Baldiju (23) iz Tara i državljanin BiH Aleksandru Miljanoviću (23) zbog premlaćivanja Marka Martića (38) iz Tara u rujnu 2010. u Taru.

Baldi je osuđen na tri mjeseca, uz obavezu da se podvrgne psihijatrijskom liječenju, a drugookrivljeni Miljanović na pet mjeseci zatvora. Obojica će izbjeći odsluženje zatvorske kazne ako dvije godine nakon pravomoćnosti presude ne počine kazneno djelo.

Na objavi presude pojavio se samo prvookrivljeni Baldi.

Baldi i Miljanović osuđeni su jer su 19. rujna 2010. u kafiću Ulika teško ozlijedili Marka Martića tako što je Miljanović skočio na njega i srušio ga na tlo, a Baldi da ga je nogom udario u leđa.

Martić je pritom zadobio tešku ozljedu opasnu po život te je zbog unutarnjeg krvarenja operiran i odstranjena mu je slezena.

Budući da se prema optužnici Baldi teretio da je nogom udario Martića u trbuh, sudac Denis Hek se u obrazloženju pozvao na nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine dr. Ilije Kučinara, koji je konstatirao da je ozljeda slezene mogla nastati uslijed udarca nogom, ali da vještačenjem nije utvrđeno da je Baldi udario Martića u trbuh. Sam Martić je sudu izjavio da je udarac dobio s leđa.

Iako je tužiteljstvo tražilo da sud Baldiju izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora od dvije godine, sudac Hek mu je izrekao kazna znatno manju od zakonski predviđene, budući da nije utvrđeno da je kriv za Martićevu ozljedu slezene.

Također, Miljanoviću se nije mogla pripisati Martićeva teška ozljeda jer je optužen samo za sudjelovanje u tučnjavi.

Sudac je prilikom odmjeravanja kazne uzeo u obzir činjenicu da je Baldi u inkriminirano vrijeme bio pod utjecajem alkohola, kao i da je bio smanjeno ubrojiv zbog poremećaja ličnosti.

Iako je sudjelovao u razvaljivanju dvaju bankomata u Sv. Lovreču i Tinjanu prošle godine, za što je osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, formalno je neosuđivan budući da ta presuda još nije pravomoćna. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter