Bal vampirica u Kringi

Zdravica crnim čašama i vinom "Jure Grando" (Davor ŠIŠOVIĆ)
Zdravica crnim čašama i vinom "Jure Grando" (Davor ŠIŠOVIĆ)

Malo drukčiji Halloween party, u duhu lokalne baštine i jedinstvene legende o najstarijem europskom vampiru Juri Grandu, održan je posljednjeg dana listopada u Kringi. Program je počeo u konobi Danijeli, gdje je za kostimirane uzvanike i novinare održana promotivna "vampirska večera". Domaćica Mirjana Fabris kreirala je meni kombinacijom elemenata iz legende o Juri Grandu s tradicijskom gastronomijom Istre i Transilvanije, dvije najpoznatije "vampirske regije" u Europi.

Za predjelo je poslužena "Grandova žuč", no unatoč strašnom nazivu, radi se o ukusnom namazu od šparoga, češnjaka i desetak drugih sastojaka. Glavno jelo nazvano "Ivanini zubi" (Ivana je prema predaji udovica vampira Jure Granda) spojilo je Istru i Transilvaniju kroz pljukance prelivene pikantnim "šugom od kokoše", napravljenim prema receptu s dvora ni manje ni više nego Vlada Tepeša, a inače objavljenom u knjizi Borisa Perića "Na večeri s Drakulom", koja je prije nekoliko godina i nadahnula "vampirsku gastronomiju" konobe Danijeli.

Naposljetku, trokomponentni desert "Glogov kolac" iznenadio je raznolikošću boja, okusa i oblika; a cijela je večera bila zalivena crnim vinom "Jure Grando", uspjelom kupažom terana i cabernet sauvignona. Na početku večere, održane u posebno uređenom ambijentu, s upaljenim svijećnjacima, crnim zastorima, crvenim stolnjacima te bijelim tanjurima i crnim čašama, uzvanike je pozdravio tinjanski načelnik Goran Hrvatin, rekavši kako se ovakvim događajem čini korak naprijed u već desetak godina uznapredovalim aktivnostima kojima se kroz kulturu, gastronomiju i turizam nastoji afirmirati, ali i komercijalno iskoristiti ovdašnja legenda o vampiru Juri Grandu, jedinstvena u širim razmjerima.

U nastavku večeri, u velikom šatoru podignutom na mjesnom igralištu u Kringi, izvedena je predstava "Grando - legenda o istarskom vampiru" zagrebačkog Teatra Pierre Vally, inače u nešto drukčijoj režiji praizvedena na lanjskom Legendfestu u Pićnu. Teatarski Jure Grando ovom je izvedbom prvi put posjetio svoj zavičaj kroz priču koja njegovu vampirsku sudbinu prati malo drukčije nego što je to opisano u zapisu Johanna Weikarda Valvasora iz 1689. godine, a u predstavi je posebno briljirala Marija Kolb u ulozi Grandove udovice (koja se prema zamisli autora ovdje zove Magdalena). Publika je oduševljeno pozdravila izvedbu ove atraktivne i duhovite predstave, a "Bal vampirica" je zatim nastavljen kostimiranim plesom, uz prigodnu ponudu "vampirskih" koktela i jela s nogu. Ovaj zanimljiv iskorak u bavljenju legendom o vampiru Juri Grandu kroz turizam, gastronomiju i kulturu trebao bi, najavljuju organizatori, postati i tradicijom. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter