Baku: Hrvatska potpisuje memorandum o plinovodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri gospodarstva Hrvatske i nekoliko zemalja jugoistočne Europe potpisat će u sutra u Bakuu memorandum o razumijevanju s Azerbajdžanom o suradnji u realizaciji plinovoda Južnog plinskog koridora, kojim bi se osigurala opskrba europskog tržišta plinom iz te energetski bogate zemlje na jugu Kavkaza.

Ministri Azerbajdžana, Albanije, BiH, Hrvatske i Crne Gore potpisat će memorandum u nazočnosti premijera, među njima i predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića.

Milanović, koji će u Bakuu boraviti danas i sutra, sudjelovat će na svečanosti donošenja konačne odluke konzorcija Shah Deniz o ulaganju u projekt kojim bi se u Europu dopremao plin iz azerbajdžanskog polja Shah Deniz II.

Očekuje se da će to polje opskrbljivati europska tržišta sa 16 milijardi prostornih metara plina na godinu, a početak isporuke predviđen je za kraj 2019.

Hrvatska će zajedno s Albanijom, Crnom Gorom i BiH razvijati projekt Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) koji bi se u albanskom gradu Fier trebao spojiti na Trans jadranski plinovod (TAP), glavni transportni pravac kaspijskog plina iz Azerbajdžana namijenjenog europskom tržištu, čime bi opskrba plina tekla iz Grčke u Albaniju i Italiju, a iz Albanije istočnom obalom Jadrana.

Memorandum o razumijevanju hrvatska je Vlada prihvatila u četvrtak ocijenivši da se radi o projektu od vitalnog interesa koji bi snizio cijenu plina za kućanstva i gospodarstvo.

Tijekom boravka u Bakuu, Milanović će se sastati i s predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter