Bakran: Barišić o Sanaderu kao o nadnaravnoj osobi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša direktorica Hrvatske lutrije Vesna Bakran posvjedočila je na suđenju u slučaju Fimi media da je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, koji je priznao da je prikupljao novac za stranački crni fond, o bivšem premijeru i HDZ-ovu čelniku Ivi Sanaderu govorio kao o nadnaravnoj osobi.

"Sanader je za njega bio autoritet i iznimno mu se divio. Činilo mi se da o njemu govori kao o nekoj nadnaravnoj osobi", kazala je Bakran, prisjećajući se da je Barišić često spominjao Sanadera dok joj je savjetovao da posluje s agencijom Fimi medija.

"Iako sam članica HDZ-a, nisam bila angažirana u stranci pa nisam znala koju Barišić funkciju obnaša. No, u krugovima se pričalo da je vrlo utjecajna i moćna osoba", ispričala je bivša direktorica Lutrije.

Posvjedočila je da je tvrtka kojoj je bila na čelu do srpnja ove godine s Fimi medijom surađivala od 2006. do 2009. Ukupna vrijednost svih ugovora bila je oko 10 milijuna kuna bez PDV-a. No, rekla je da su u Lutriji bili zadovoljni poslovanjem te agencije jer su sve usluge bile izvršene na vrijeme, a i cijene su im bile povoljne. 

"Fimi medija je za Lutriju radila samo poslove koji su bili potrebni i nije bilo fiktivnih poslova", dodala je Vesna Bakran.

Bivši direktor Inine tvrtke kćeri STSI Ante Todorić posvjedočio je da ga je tadašnji HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišić želio smijeniti jer je bio nezadovoljan suradnjom STSI-ja s Fimi medijom, marketinškom agencijom preko koje je do nezakonitog novca navodno dolazio HDZ te njegov bivši čelnik Ivo Sanader.

Suradnja STSI-ja s Fimi medijom počela je nakon sastanka na kojem je Barišić Todorića upoznao s vlasnicom agencije Nevenkom Jurak.

"Prethodno me Petrović nazvao i rekao da će me Barišić tražiti uslugu. Mladen (Barišić) je rekao da Fimi media puno pomaže HDZ-u te da bi trebala raditi određene poslove", prisjetio se svjedok.

"Barišić je bio jako važna osoba i ja sam znao tko je i da uživa veliko povjerenje tadašnje vlasti", kazao je Todorić ističući da je najveća vlast u to vrijeme bio premijer Sanader.

Dodao je da im je tvrtka Nevenke Jurak radila promidžbene materijale za razne sajmove od Egipta i Sirije do Rusije te da su svi poslovi bili korektno odrađeni. No, dok se pripremao ugovor Barišić ga je znao zvati i pitati zbog čega se odugovlači s procedurom, kazao je Todorić.

Ustvrdio je i da njegovi suradnici nisu bili zadovoljni nastupom Nevenke Jurak koja je inzistirala na novim poslovima. 

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti bivši predsjednik uprave ACI-ja Anto Violić i Marin Frčko, direktor tvrtke Emma 95.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter