Bakovi casno prošli ratni put

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Upravo na ovom mjestu prije 20. godina, tocnije 27. srpnja 1991., izvršeno je postrojavanje Specijalne jedinice policije ratnog naziva "BAK" pod zapovjednikom Hasimia Skendera koja je krenula nedovoljno obucena i nedovoljno opremljena u obranu Petrinje. Poslije toga nije bilo prve crte obrane, a da na njoj nisu bili "Bakovi".

Tijekom Domovinskog rata jedinica je izgubila pet pripadnika, jedan je poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja kod Škabrnje, a petnaest ih je bilo ranjeno. Cijeli ratni put u Domovinskom ratu prošli smo casno, ni jedan od nas nije ratni profiter, nismo kupovali dionice. Hrvatski vojnici su pobjednici u Domovinskom ratu, rekao je nacelnik PU istarske i clan Udruge Specijalne policije "Bak" Mladen Blaškovic, na svecanosti obilježavanja 20. obljetnice osnutka Specijalne jedinice Policijske uprave istarske "Bak - Istra" u Valbadonu kojom je prilikom i otkriven spomenik toj jedinici.

Svecanosti su prisustvovali uz gradonacelnika Borisa Miletica brojni javni i politicki djelatnici iz Pule i ostalih istarskih gradova i opcina, predstavnici Županije istarske, vjerski vjerodostojnici predvodeni vojnim ordinarijem mons. Jurjem Jezerincom, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko sa suradnicima, koji je i otkrio spomenik, rad kiparske udruge "Cave Romane" Šime Vidulina, Erosa Cakica i Janka Mošnje, te brojni pripadnici jedinice "Bak", kao i clanovi njihovih obitelji.





- Malo tko zna da su u ovo vrijeme prije 20 godina jedinice Specijalne policije bile na terenu Banovine, da njezini pripadnici nisu cekali da ih Hrvatska zove, vec su otišli braniti zemlju kao i specijalci upravo odavde, rekao je predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klem te sve prisutne pozdravio u ime svih pripadnika Specijalne policije i generala Mladena Markaca.

Ministar Tomislav Karamarko takoder je podsjetio na pocetke Domovinskog rata kada je Specijalna policija krenula u obranu hrvatskog teritorija, a ondašnja tzv. SAO Krajina vec samoproglasila odcjepljenje i samostalnost. Podsjetio je na prvu borbenu zadacu Bakova koji su upravo iz Valbandona krenuli u obranu Petrinje, a poslije i svih ostalih teritorija istaknuvši znacaj obrane Velebita koji je bio jedan od najtežih psihofizickih zadataka Specijalne policije.

- Neka ovaj spomenik bude znak da trajno cuvamo uspomene na poginule i sve ostale pripadnike Specijalne jedinice "Bak". Neka bude i simbolicni podsjetnik mladima policajcima koji se ovdje obucavaju, porucio je Karamarko te potom uz zvuke pjesme Moja Domovina otkrio spomenik koji je blagoslovio mons. Juraj Jezerinac.

Ceremonija otkrivanja spomenika uvelicana je Pocasnim vodom MUP-a koji su podnijeli prijavak ministru te uz podizanje hrvatskog stijega izveli hrvatsku himnu. Potom je izvedena svecana istarska pjesma Krasna zemljo, te još nekoliko domoljubnih pjesama. Svecanosti je prethodila sveta misa u kapelici koju je predvodio mons. Jezerinac. (S. BODLAJ IVAŠIC; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter