Bakovci proslavili 21. rođendan

Postrojba kod spomen obilježja
Postrojba kod spomen obilježja

Svetom misom, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, u Valbandonu je obilježena 21. obljetnica Specijalne jedinice policije Bak Istra. Nakon mise održana je svečana skupština Udruge specijalne jedinice policije, gdje se prisutnim suborcima obratio načelnik Policijske uprave istarske Mladen Blašković, ujedno i predsjednik Udruge. On se u svom govoru osvrnuo na ratni put istarskih specijalaca.

- Pripadnici Specijalne jedinice policije Bak Istra krenuli su iz ovih mirnih, nenapadnutih krajeva 27. srpnja 1991. godine, nedovoljno obučeni i nenaoružani, ali nabijeni domoljubljem, odlučno, bespoštedno i pod cijenu vlastitog života među prvima u obranu grada Petrinje i napadnute nam domovine, naveo je načelnik Blašković, prisjećajući se kako je prije 21 godinu u Valbandonu izvršeno prvo postrojavanje i pregled jedinice.

Prvi sastav Baka činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje Policijske uprave Pula, njih ukupno 78. Svi su oni, kako je naveo, bili dragovoljci svjesni situacije i zadaća koje ih očekuju. Po završetku ustrojavanja izvršena je djelomična popuna logistikom te je jedinica istog dana, pod vodstvom prvog zapovjednika Hasimija Skendera, napustila Valbandon i krenula u Zagreb, čime je i službeno započeo borbeni put istarskih specijalaca u obrani suvereniteta i cjelovitosti Republike Hrvatske.

Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje jedinica je sudjelovala u akcijama ''Trokut'', ''Poskok 1'', ''Maslenica'', ''Poskok 2'', ''Medački džep'', ''Bljesak'', ''Oluja'', ''Krug Dubrovnik'' te gotovo da i nije bilo ratom zahvaćenog područja gdje Bak Istra nije obavljao svoje borbene zadaće. Po završetku ratnih zbivanja, zajedno s ostalim specijalcima, obavljali su poslove razminiranja od Vukovara do Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Tijekom Domovinskog rata jedinica je, nažalost, izgubila pet pripadnika, dok je jedan pripadnik poginuo prilikom humanitarnog razminiravanja, a petnaest pripadnika Bak Istre bilo je ranjeno.

Nakon svečane skupštine Udruge članovi i njihovi gosti posjetili su spomen-obilježje Specijalne jedinice policije Bak Istra.(Napisala i snimila  Borka PETROVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter