Baklja još gori na platformi u Sjevernom moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baklja još gori na Totalovoj naftnoj platformi u Sjevernom moru evakuiranoj u nedjelju zbog istjecanja plina, rekao je u srijedu predstavnik francuske grupe, a strucnjaci procjenjuju koliko je velika opasnost od eksplozije.

- Baklja gori, što je uobicajeno na platformama, rekao je glasnogovornik kompanije Brian O'Neill bez drugih pojedinosti, no Totalov direktor zadužen za zdravlje, sigurnost i okoliš David Hainsworth, priznao je u srijedu da postoji opasnost od eksplozije.

- Plin je zapaljiv, a elektricna opskrba prekinuta je na platformi da bi se smanjila opasnost od iskrenja, no ocito je da rizik postoji, on je malen, ali ipak postoji.

Medutim, vjetar tjera plinski oblak u smjeru suprotnom od baklje i prema vremenskoj prognozi tako ce biti u iducih pet do šest dana te ce strucnjaci razmatrati razlicite opcije da bi ugasili baklju, rekao je.

Strucnjak za onecišcenje mora, Martin Preston iz Liverppola, iznenaden je što baklja još gori. "Kada zatvorite malu plinsku bocu za kampiranje, plamen gori nekoliko trenutaka, a zatim se ugasi. Covjek bi ocekivao da se i ovdje dogodi slicno, rekao je za BBC.

Radi se o vrlo zapaljivoj i toksicnoj supstanci i to pitanje valja rješavati s krajnjim oprezom, rekao je pak Simon Boxall, oceanograf sa sveucilišta u Southamptonu. Total je priznao da je to najveci incident koji je grupa imala u Sjevernom moru u zadnjih deset godina.

Zbog istjecanja plina s platforme Elgin, nekih 240 kilometara od škotskoga grada Aberdeena, proglašena je zona zabrane pomorskog i zracnog prometa i evakuirano više od 300 osoba. Brodovi ne smiju bliže od dvije milje do platforme, a zrakoplovi bliže od tri milje ako lete ispod 4.000 metara, što iskljucuje prometovanje helikoptera, ali ne utjece na zracni promet.

- Dva izvidacka leta obavljena su u utorak, a još dva u srijedu i svi naši napori usredotoceni su da zaustavimo curenje plina, objavio je Total.


Podijeli: Facebook Twiter