Bakina kuca za narkomane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pulskoj cetvrti Veruda, u Savudrijskoj ulici, nalazi se takozvana Bakina kuca u koju cesto svracaju dileri, a nerijetko nakon što dodu po šut u njoj narkomani znaju i prespavati.

Rijec je o kuci cija je obnova pocela prije nekoliko godina, i naprasno stala. Iako je neko vrijeme bila zatvorena daskama, ulaz joj je nasilno probijen.

Prema lokalnoj predaji, kuca je dobila naziv Bakina jer je u njoj nekad sama živjela postarija gospoda koja je rado ugošcavala mlade Verudeže. Naš izvor tvrdi da su navodno mladi u Bakinu kucu dolazili kako bi nesmetano ispijali pivo, ali i popušili džoint. Ta se baka toliko vezala uz djecu da je znala cak doci u obližnji Dom i pitati gdje su, jer da nekoliko dana nisu bila kod nje.

No, problem s Bakinom kucom sada je vrlo ozbiljan. Ona se nalazi u neposrednoj blizini Doma za djecu i osnovne škole, pa dileri koji se u njoj okupljaju povlace za sobom neku djecu tih ustanova.



- Narkomani i dileri zajedno borave u toj kuci. Ocito provaljuju i u obližnje kioske. Jedan stanar kazao je da mu je ista ekipa koja se okuplja u toj kuci pokušala uci u stan kroz prozor. U godinu dana vlasnik Bakine kuce nije se pojavljivao, a nitko od susjeda ne zna tko je zapravo vlasnik. Problem bi po meni trebao riješiti lokalni kontakt-policajac. Više je puta o okupljanju u kuci kontaktirana policija. Policija je u kucu i dolazila, no ekipa je i dalje u njoj ostajala. Osim što se okuplja u kuci, ista ekipa "visi" i kod osnovne škole, u prolazu kod obližnje zgrade, i kod vrtica. Ovo je glavni problem Verude, a ukoliko se ubrzo ne riješi, postat ce i veci, ispricao nam je naš sugovornik.

Kad smo mi u nju zavirili u prizemlju smo na više mjesta naletjeli na ostatke džointa i smotane aluminijske folije. Na prvom smo katu sreli grupicu mladica koji su u jutarnjim satima ispijali pivo. Mladici su nam rekli da oni ne uživaju drogu, vec da to cine narkomani koji se nalaze na katu iznad njih. Na pitanje što rade, rekli su da se u naselju nemaju gdje okupljati.

- U više navrata je izvršena kontrola te nisu utvrdeni elementi ni prekršaja ni kaznenog djela. Policija ce i dalje pojacano obilaziti i opservirati navedeno podrucje, izvijestila nas je Nataša Rogic Jukopila, glasnogovornica PU istarske. (Zapisao i snimio S. PERŠIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter