Bakica prodavala pribor za samoubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umirovljena uciteljica Sharlotte Hydorn (93), koja je 20 godina iz svojeg doma u okolici San Diega prodavala "pribor za samoubojstvo", u petak je pred sudom izjavila da se osjeca krivom zbog prekršaja koji se odnosi na neplacanje poreza državi, a ustanovljen je nakon provedene policijske istrage o njezinoj "kataloškoj prodaji".

Hydorn je na sudu priznala kako porez nije placala u razdoblju od 2007. do 2010. Tijekom tih cetiriju godina, najmanje sedam njezinih klijenata je, kako su ustvrdili istražitelji, pocinilo samoubojstvo upotrijebivši poseban Sharlottein "pribor za samoubojstvo gušenjem".

Tužitelji su ustanovili da je u cetverogodišnjem razdoblju, tijekom kojega nije placala porez državi, prabaka Hydorn prodala oko 1.300 svojih pribora, no obecala je da ce, u skladu s nagodbom na sudu, prestati s dosadašnjim biznisom.

Pribor se sastoji od hermeticki zatvorene plasticne kapuljace koja se veže oko vrata, a u nju se cjevcicom iz posebnog spremnika doprema helij ili neki drugi smrtonosni plin. Glavni tužitelj okruga San Diego u kojemu je bakica živjela i "radila" rekao je, kako u skladu s nagodbom, Sharlotte Hydorn nece biti sudski gonjena ni za jedno od šest dokazanih smrtnih slucajeva u okrugu

Dobronamjerna prabaka Hydorn zadnjih se 20 godina bavila izradom "pribora za samoubojstvo gušenjem". Naziv njezine tvrtke bio je Lijep život i dostojanstvena smrt. Na saslušanju je kazala kako je imala vrlo malu financijsku korist od poslovanja svoje tvrtke.

Specijalni agent koji je radio na slucaju rekao je da Hydorn nije vodila racuna o identitetu svojih klijenata, njihovu zdravstvenom stanju ni o zakonima o poreznim obvezama. Još je zanimljivije, kako je istaknuo njezin odvjetnik, da Sharlotte nikad nije unovcila vecinu cekova što ih je dobila od zahvalnih klijenata, a u njezinu stanu su, osim cekova, pronadene i brojne neotvorene omotnice s novcem koji su joj poslali klijenti.

"Hydorn je bila iznimno predana svojem poslu i cvrsto je vjerovala da covjek ima pravo odluciti o kvaliteti svojeg života, osobito o zadnjim danima i nacinu na koji ce ga okoncati", rekao je odvjetnik.

Slucaj Hydorn se pojavio na glavnim stranicama novina u lipnju, nakon što je kraj beživotnog tijela 29-godišnjeg mladica, koji je patio od depresije, pronaden pribor, nakon cega je policija pokrenula istragu.

Zatvorska kazna u slucaju neplacanja poreza u Kaliforniji traje godinu dana i 100.000 dolara globe. Tužitelji su se složili da ce za Hydorn predložiti petogodišnju uvjetnu kaznu, placanje zaostalih dugova u iznosu od oko 30.000 dolara te placanje globe u puno manjem iznosu. Izricanje konacne presude zakazano je za veljacu.


Podijeli: Facebook Twiter