Bake i djedovi sigurniji vozaci od roditelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djeca su možda u automobilima sigurnija kada ih voze bake i djedovi nego kada to cine roditelji, navodi se u americkoj studiji koju u ponedjeljak prenose tamošnji mediji.

"Bili smo iznenadeni kada smo ustanovili da je stopa ozljedivanja znatno manja u sudarima u kojima su za upravljacem bili bake ili djedovi", rekao je Fred Henretig, specijalist hitne medicine u djecjoj bolnici u Philadelphiji, vodeci autor studije.

Znanstvenici su analizirali podatke iz sudara u 15 americkih država u kojima je sudjelovalo ukupno 12.000 djece. Rezultati su pokazali da je rizik za ozljedu djeteta dvostruko manji kada automobil vozi baka ili djed. Razlozi za takve rezultate nisu posve jasni, ali znanstvenici imaju dvije teorije.

"Možda su bake i djedovi nervozniji kada voze svoj 'dragocjeni teret' i stoga su u vožnji oprezniji kako bi kompenzirali pitanje godina", rekao je Henretig. Druga je pretpostavka da roditelji cešce voze svoju djecu u vrijeme vecih gužvi i žure ih se ostaviti u vrticu ili školu pa potom odjuriti na posao, što poveceva rizik od sudara u kojem ce biti ozlijedenih.

U studiji se nije analiziralo tko izaziva više nesreca, bake i djedovi ili roditelji, nego samo posljedice. Rezultati su objavljeni u casopisu "Pediatrics". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter