Bakalar i janjetina sve rjeđe na stolovima

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Pripreme za Uskrs u punom su jeku, kupuju se namirnice za svečaniji ručak, farbaju jaja i prave kolači. No, i Uskrs ima svoju cijenu. Ove su godine gospodarski stručnjaci, ali i sindikati, uskrsnu košaricu podijelili u tri kategorije: skromniju, srednju i bogatu. Procjena je da će skromnija koštati 600, srednja 1.200, a bogata čak 1.600 kuna. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore uskrsna će potrošnja od normalne mjesečne potrošnje biti veća za 30-ak posto.

Za većinu skromna košarica

No, vrlo je vjerojatno da će se većina građana naći u ovoj skromnoj košarici. Odnosno, bakalar i janjetina naći će se tek na stolovima rijetkih dok će većina na Veliki petak zadovoljiti srdelom, a u nedjelju jeftinijim, svinjskim pečenjem. Sadržaj ove tri košarice, poručuju iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, najviše se razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te o uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića koji su gotovo kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj i, u nešto manjoj mjeri, srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni. Bogata košarica, u skladu s tradicijom, sadrži nešto skuplju ribu i meso kao što su bakalar, šunka i janjetina, dok srednja sadrži oslić, rolanu šunku i odojak, a skromna to zamjenjuje jeftinijim namirnicama kao što su srdele i svinjska lopatica.

Kako god, nezaobilazan će sigurno biti uskrsni doručak - jaja, rotkvice, mladi luk, kuhana šunka te pinca. Tu cijene nisu pretjerane, a trgovci su se brojnim akcijama prilagodili slabijoj platežnoj moći. Većina dućana stoga upravo uskrsne artikle već drži na akcijskim cijenama pa se tako jaja mogu kupiti već od 0,89 kuna za komad, ali za veća pakiranja. Na akcijama je i hren, teglice majoneze, rotkvice i luk kojeg kilogram košta od 18 do 20 kuna, pa i šunke.

Jeftina rolana lopatica

Najjeftinija je varijanta kupovina rolane lopatice, u mrežici s kožom koja košta od 24 kuna naviše. Svinjski but bez kosti, s kožom, košta desetak kuna više, a najskuplja je pečena domaće šunka po cijeni od 37,99 do 47 kuna. Zanimljivo, dosta su snižene i cijene pršuta koji se može kupiti po tik nešto višoj cijeni nego šunke, već od 69,90 kuna za kilogram.

Za mališane se nude čokoladna jaja i figurice, u svim varijantama i veličinama, po šarolikim cijenama. Tako ona najmanja koštaju od sedam do osam kuna, a ona velika i više od 50 kuna. Uskrsna pinca (od 300 grama), košta 8,99 kuna, sto grama teža je za kunu skuplja. Za one koji nisu vični izradi recimo da kupovne orahnjače i makovnjače koštaju 14,99 kuna, dok su talijanske "colombine" od 750 grama oko 60 kuna. One manje su 25 do 30 kuna, no to je još uvijek više nego u susjednoj Italiji u kojoj se ista mogu kupiti gotovo duplo jeftinije.

Što se tiče mesa recimo da je najjeftiniji odojak po cijeni od 30-ak kuna. Janjetina u marketima košta gotovo duplo više (oko 60 kuna), dok je u mesnicama još i skuplja te košta oko 80 do 90 kuna, obzirom kupujete li dijele s glavom ili bez. U nekoliko se dućana nudi i svježa patka i to po cijeni od 19,99 kuna. Bakalar je najskuplji i košta oko 130 kuna za kilogram, pastrve su oko 30-ak kuna dok su srdele jučer na ribarnici koštale 25 kuna. 

Bitno da smo svi skupa

Veću gužvu prodavači na pulskoj tržnici i ribarnici očekuju u petak i subotu iako se već jučer za jaja čekalo u podugačkim redovima. Kakao i ne bi kada su se ona XL veličine prodavala po akcijskim cijenama od 11 kuna za deset komada. No, prodavači strahuju kako će im veliku količinu kupaca preuzeti trgovački centri koji nude akcije kojima oni ne mogu konkurirati cijenama, već samo kvalitetom. No, kvaliteta i košta.

Vezica luka ili rotkvica košta pet kuna, dok se šparuge zavisno o veličini maceta mogu kupiti od 15 pa sve do 45 kuna. Na tržnici smo susreli i bračni par Vojnić, Zvonka i Ljiljanu koji su, kako su nam ispričali, došli kupiti domaćeg luka i nešto salate.

- Pripreme su skoro pa gotove, šunku smo već kupili, kao i bakalar koji ćemo raditi za petak. Odlučili smo se za smrznuti bakalar koji ćemo raditi na brudet. Osim toga radit ću i kolače, zajedno ćemo farbati jaja, a na Uskrs posjetit će nas i djeca s unucima, navela nam je Ljiljana te na naš upit da prokomentira cijene navela da one nisu pretjerane, posebice ako se dobro pazi gdje se što kupuje.

Tako za neke stvari bira trgovačke centre ali za neke radije ipak dolazi na mrkat. I Doris Ciganović radit će uskrsni ručak na koji će doći sinovi sa curama. Kako veli, u petak će se vjerojatno pripremati bakalar, a u za vikend neko pečenje, budući da sinovi vole meso. Naravno, dodaje, radit će se i šunka u tijestu, kolači, bit će kuhanih jaja, fritaje, mladog luka…"Sve u svemu, bitno mi je da se te dane svi okupimo, da se familija druži", zaključila je Ciganović. (Borka PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter