Bajsi su sopli iznad Dragucske vale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 23. susretu Bajsi u Dragucu sopli su bajsi, inacica kontrabasa s tek dvije žice dubokog tona, instrumenti obljubljeni u ovom pazinsko-buzetskom dijelu Istre, gdje se kroz ovu manifestaciju održava i potice tradicionalna narodna kultura.

Ispod ladonja na središnjem trgu, u skladnom okružju drevnog Draguca, manifestaciju je otvorio cerovljanski nacelnik Emil Daus na bajsu, kojeg su pratili Mauro Jacic na harmonici i Mirko Francula na klarinetu. Uslijedilo je "krštenje" novoizradenog bajsa kojeg je predstavio sam tvorac Andelo Bratulic iz Kringe.

Na pozornici se izredalo mnoštvo sviraca na puckim glazbalima, ali svi su u svom sastavu imali barem jednog bajsista, dok se od pratecih instrumenata moglo cuti harmonike, triještine, organice, violine itd., a repertoar se sastojao od valcera, polki, marci, šaltina...

U dvosatnom programu, koji su vodili Mirjana Pavletic i Vladimir Pernic, zasvirali su gunjci iz Dragucske vale, Marci Brega, gunjci iz Roca, Kopra, Pazina, Pazinskih Novaki, Marušici, Cerovlja i drugih mjesta, medutim, ono što uz glazbu valja posebno naglasiti je pozitivna slavljenicka atmosfera ovog tradicionalnog festivala u kojem se na jednom mjestu, osim samih sviraca, sastanu svi stanovnici iz mnogobrojnih zaselaka ovog rijetko naseljenog prekrasnog kraja.

Posjetitelje koji su se odlucili provesti duže u noc do kasnih je vecernjih sati zabavljao je Ribalta bend. Organizatori manifestacije i ovoga su puta bili Katedra Cakavskog sabora Roc i Opcina Cerovlje. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter