Bajsevi mastora Andela Bratulica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na susretu sviraca bajsa, koji se protekle nedjelje tradicionalno održao u Dragucu, 80-godišnji Križanac Andelo Bratulic "krstio" je novi, vec šesti po redu bajs, što je jednostavnija, domaca verzija kontrabasa. Posjetili smo ga u njegovu domu, u zgradi u Muntriljskoj ulici u Pazinu, gdje boravi kad nije u voljenoj radionici smještenoj u Prencima kraj Kringe.

- Od mladih dana san se poce zanimat za muziku pa san tako vec sa 17, 18 let kupi gitaru, ali san je brzo da za bicikletu koja je tada vredila kao da imaš auto danas, kaže Andelo kojeg je kroz citav život pratila glazba. U mladosti je pjevao u pulskom zboru Lino Mariani, a kasnije se 1983. godine prikljucio zboru Roženice koji je dugo godina vodio popularni Nello Milotti. Zbog bolesti i smrti supruge na neko se vrijeme povukao da bi se kasnije ponovo prikljucio Mješovitom pjevackom zboru Roženicama s kojima i danas kao drugi tenor nastupa po citavoj Europi.

Prije šest se godina poceo baviti izradom narodnih instrumenata.

- Unuk Franko (Vranic, mladi pazinski glazbenik, op.n.) je predloži da nabavimo bajs kako bimo skupa svirali na smotrama, on na triještini, a ja na bajsu. Ali i iz druge ruke bajs je bio malo preskup pa mi je unuk reka "nono, ma da se ti staviš biš sam storija novega". I nakon dva mjeseca truda uspjelo je. Kad je to zasviralo, san bija najsretniji na životu, kaže.

Prve je klasicne bajseve izradio od zetovih trešnji, dok je pri izradi posljednjeg kombinirao bukvu i trešnju. Važan dio vještine izrade ovog instrumenta sastoji se u pravljenju kantina (žica) od crijeva ovce, janjadi ili kozlica, ali i premazivanju žica posebnim uljem. No, Andelu ne nedostaje novih ideja pa se ovoga puta odlucio okušati u izradi novog instrumenta.

- Gitara mi je pala na pamet, da provan napravit. Unuk Franko mi je skicira malo kako bi to šlo. On je zaljubljenik u tu muziku jer svira u Veji (pazinska etno skupina, op. n.). Meni je to užitak da nešto izmišljan, pipan i da dodem do uspjeha, kaže vitalni 80-godišnjak, dodajuci da je izrada roženica malo zahtjevnija, jer vec neznatno odstupanje rupa može poremetiti tonalitet. (Andelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter