Bajs u Rovinju pecatio apartmane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da je ministar turizma Damir Bajs uistinu mislio ozbiljno kada je prije mjesec dana rekao da nastupa nulta tolerancija prema sivom turistickom tržištu, pokazao je u petak u Rovinju. Ondje je zajedno s inspektorima rijecke podrucne jedinice Državnog inspektorata, predstavnicima ministarstva, Državnog inspektorata na celu s glavnim inspektorom Krunom Kovacevicem i novinarima išao u inspekcijski nadzor privatnog smještaja gdje ima i najviše prijestupa i kazni.

Zatvorena tri apartmana u Rovinju

Dvije mlade inspektorice, Tanja Frketic i Maja Bubalo, kamuflirane u turistkinje tijekom dana su zapecatile tri apartmana privatnog smještaja na podrucju Rovinja.

"Nije nam lak posao jer nismo uvijek dobrodošle", požalile su se Bajsu. Medutim, bez obzira na to, vele, dosad nisu imale problema na terenu i vlasnici apartmana uglavnom znaju kad su u prekršaju pa se i ne protive kaznama. Ni kontakt s gostima koji su boravili u takvim objektima, nije uvijek najbolji jer, kako kažu inspektorice, nitko ne voli da ga se ometa na godišnjem odmoru u apartmanu koji je pošteno placen.

Da kazna može uroditi plodom, pokazao je primjer tvrtke Lapillus talijanskih vlasnika u centru grada koji su prije dvije godine iznajmljivali svoje apartmane na crno. Nakon što su morali platiti drakonske kazne, vlasnici su ozakonili poslovanje svojih 14 apartmana u cetiri objekta.

A do petka na cijelom je Jadranu, kako nam kaže Kovacevic, na podrucju ugostiteljstva i turizma odradeno 15 tisuca inspekcijskih nadzora, zapecaceno je 250 objekata, na licu mjesta naplaceno oko dva i pol milijuna kuna, a 800 tisuca ce se naplatiti zbog stjecanja protupravne koristi.

Ocekuje se da ce do kraja sezone, odnosno do 15. rujna do kada traje intenzivno inspekcijsko cešljanje terena, biti obavljeno oko 45 tisuca nadzora te da ce se na osnovu toga naplatiti izmedu 20 i 30 milijuna kuna koji ce se sliti u državni proracun.

Inspektori ce prvenstveno posjecivati neprijavljene apartmane

Samo na podrucju Istarske, Primorsko-goranske i Licko-senjske županije u zadnjih tjedan dana, koliko traje intenzivna inspekcija privatnog smještaja, zapecaceno je 19 apartmana, od kojih su tri bila u vlasništvu stranaca. U meduvremenu inspekcija rada zatekla je 25 radnika na crno kod 18 ugostitelja.

Za 15 njih otkupljeno je pecacenje cime je država prihodovala oko pola milijuna kuna. Medutim, još ih ceka sudski proces i kazna za prijestup. Inace, na podrucju Istre tijekom sezone rad u turizmu nadzire oko pedesetak inspektora, bilo onih stalnih na terenu, bilo onih koji svaki dan dolaze iz Rijeke.

Bajs je kazao da se sivoj ekonomiji mora stati na kraj jer ona ne šteti samo državi i lokalnoj zajednici, vec predstavlja i nelojalnu konkurenciju.

"Ove godine državna inspekcija još je odlucnije krenula u borbu protiv sive ekonomije u turizmu prema kojoj necemo biti nimalo tolerantni. To moramo odlucno odrezati i mislim da inspekcija ove godine ima i dodatne mogucnosti da još bolje odradi taj posao jer prvi put mogu uci u privatne objekte i pecatiti ih i kada tamo nema vlasnika, naravno sa sudskim nalogom.

To je dosad bio velik problem, posebno kod stranaca iznajmljivaca kojih nikad nije bilo u svom objektu pa im inspektori nisu mogli ispisati kazne. Isto tako kaznit ce se svi oni vlasnici ilegalnih objekata koji svoj smještaj reklamiraju putem interneta ili u novinama", kazao je Bajs. Istaknuo je i da ce inspektori prvenstveno posjecivati neprijavljene objekte, a ne one koji su zavedeni u sustavu.


Podijeli: Facebook Twiter