Bajs: Ruše se rekordi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na pocetku sjednice Vlade u Umagu, na kojoj su osim župana Ivana Jakovcica bili i umaški gradonacelnik Vili Bassanese, direktor Hrvatske turisticke zajednice Niko Bulic i predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Kristijan Šustar, premijerka je istaknula da treba što više produžiti turisticku sezonu te dodala da je "Hrvatska sigurna i stabilna zemlja, što je za mnoge presudno prilikom izbora destinacije".

Naglasila je da je uloženo 23 milijuna eura za realizaciju akcijskog plana hrvatskog turizma i još 32 milijuna eura za promociju na stranim tržištima - te da se plodovi toga vec ubiru. Naime, od pocetka godine dosad Hrvatska je ostvarila 11,4 posto više dolazaka i 13 posto više nocenja.

- Naši ciljevi bili su cetvrti put biti bolji od Europe i vratiti domace goste. Rekordi koji se stalno ruše vezani su za ugovore s osamdesetak aviokompanija, svi veliki touroperatori opet su u Hrvatskoj, prvi put smo ušli s plusom u glavnu sezonu i ocekujemo pozitivne rezultate i u srpnju. Vec sada se pripremamo za 2012., razradit ce se brojne operativne mjere, dat cemo naglasak na internetsko oglašavanje, rekao je ministar turizma Damir Bajs.

Naveo je da ce Vlada i turisticki sektor uložiti više od 7,5 milijardi eura u iducim ciklusima te je naglasio da sada imamo triput više hotela s pet zvjezdica nego prije pet godina. Cetvrti smo u svijetu po turistickoj kulturi, 11. po primanju kartica, 12. u kvaliteti hotelskih soba i 16. na svijetu kada su u pitanju UNESCO-ova priznanja, naveo je Bajs.

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko kazao je da je ostvarena visoka razina sigurnosti, što je takoder od presudne važnosti turistima kada biraju destinaciju za odmor.

Ministar gospodarstva ?uro Popijac naveo je da je od sijecnja do lipnja ove godine oko 106 tisuca novozaposlenih, što je 36 posto više nego lani u istom razdoblju, pri cemu cetvrtina otpada na turisticki i ugostiteljski sektor.Šustar ocekuje rekordne brojke.

Predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Kristijan Šustar naglasio je važnost umaškog zasjedanja Vlade, jer se radilo o prvoj tematskoj sjednici o turizmu u povijesti Hrvatske.

- Ova je Vlada po pitanju turizma napravila puno, smanjeni su parafiskalni nameti. Donijet je, za nas najvažniji, Zakon o turistickom zemljištu, cime je konacno razriješen gordijski cvor koji je trajao 20 godina. Predsezona je bila vrlo uspješna, u visokoj sezoni popunjeni su kapaciteti i ne možemo ocekivati spektakularan rast, a za posezonu postoje dobre najave pa se nadamo rekordnim brojkama na kraju 2011. (T. KOCIJANCIC)

CIJELI TEKST PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter