Bajs: Možemo biti umjereni optimisti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar turizma Damir Bajs sastao se u nedjelju u Nacionalnom parku Krka s predstavnicima strukovnih udruga u turizmu s kojima je razgovarao o ovogodišnjoj sezoni, ocijenivši da "možemo biti umjereni optimisti".

Iako je u prvih šest mjeseci ove godine broj dolazaka gostiju manji za šest posto, a nocenja za cetiri posto u odnosu na prošlu godinu, Bajs se nada da ce dobri rezultati u srpnju umanjiti negativne brojke, a svi turisticki djelatnici kljucnima smatraju rezultate koji ce biti ostvareni u kolovozu i posezoni.

O brojkama se nije mnogo culo, niti o dolascima i nocenjima, a još manje o financijskim efektima turisticke sezone za koju se državni celnici uzdaju da ce pokrpati proracunske rupe. Ministar turizma po tom pitanju kazao je tek da "bez turista nema ni prihoda".

- Srpanj je završio i ono što možemo pretpostaviti jest da ce minusi iz prvih šest mjeseci biti znatno umanjeni. Kolovoz je onaj dio godine kada imamo najveci broj dolazaka i nocenja, a time naravno i dohotka u turizmu. Kolovoz je dobro poceo, no mnogo toga je još pred nama i kada kolovoz završi, znat cemo kakav ce biti trend za sezonu prema prošloj godini.

Ali, za mene je bitnije kakvi smo prema konkurenciji jer svaki naš gost može izabrati bilo koju drugu zemlju na svijetu, može dobiti i ponude koje su niže od naših, koje su ponekad nemoralne poput Grcke i nekih zemalja. Ako ponovimo rezultate iz 2009., to ce biti veliki uspjeh jer ce to znaciti da smo zadržali tržišni udio u Europi.

Prošle godine prvi put smo prošli dva posto, a morate znati da zemlje poput Francuske, Italije, Grcke i drugih sigurno ne žele biti u minusu. Naš tržišni udio povecan je upravo na racun njih, kazao je Bajs.

Naglašava da se prvi rezultati novih mjera na kojima se radilo upravo sa strukovnim udrugama u turizmu, a kojima je bio cilj dovodenje gostiju avionima i brodovima, vec vide te je samo u srpnju zracni promet povecan za 15 posto, a pomorski za pet.

- Sezona nije gotova, tek je pred nama. Ukupni uspjeh sezone odredit ce kolovoz i rujan. Prvi vikend kolovoza je dobar, dolaze nam Talijani, najave o bukingu su dobre i možemo biti umjereni optimisti, porucio je Bajs. (Zorana DELJANIN)

Hotelijeri ocekuju lanjski rezultat
Predstavnik Hrvatske udruge hotelijera pri HUP-u Kristijan Šuster procjenjuje da ce turisticka godina biti uspješna, a financijski rezultat poput lanjskoga, te naglašava da se u srpnju redom bilježio rast, a jednaki su pokazatelji i za kolovoz. Mali hotelijeri, poruceno je, takoder ocekuju sezonu na razini prošlogodišnje. Predsjednica Kamping udruženja Josipa Cvelic Bonifacic kazala je da je hrvatski kamping 2009. ostvario 14 milijuna nocenja, odnosno rast od 3,4 posto, te se u ovu godinu ušlo s visoko podignutom letvicom.
- Okolnosti nam nisu bile naklonjene i nešto je manje nocenja nego lani, ali to ne mora ništa znaciti. Imamo dobra ocekivanja za kolovoz i rujan, rekla je Cvelic Bonifacic.


Podijeli: Facebook Twiter