Bajs je zaštitnik glazbene baštine središnje i sjeverozapadne Istre

Vili Bassanese, Aldin Dugonjić, Elvedin Poljak, Mario Migles i Arlen Brozić
Vili Bassanese, Aldin Dugonjić, Elvedin Poljak, Mario Migles i Arlen Brozić

Minule nedjelje po 28. put za redom sastali su se svirači bajsa iz hrvatske, slovenske i talijanske Istre. Bio je to ujedno i 18. susret održan u Draguću gradiću nad prostranom dolinom u središnjoj Istri, u kojem se, nakon susreta održavanih u Motovunu i Buzetu, bajs definitivno udomaćio. Susret je otvorio Vladimir Torbica, pročelnik županijskog Odjela za kulturu naglasivši značaj ovog susreta za očuvanje baštine i zavičajne kulture prostora središnje i sjeverozapadne Istre. Glazbom, ali i pozdravnim riječima to je učinio i Emil Daus, načelnik općine Cerovlje. On je na bajsu Bože Bernobića, Nadalina iz Pagubica, poznatog pučkog svirača iz ovih krajeva, s njegovim unukom Arminom Bernobićem na harmonicim uveo publiku u glazbeni dio susreta.

Bratulić izradio svoj deseti bajs

Po običaju svake se godine na početku susreta krste, inauguriraju novi bajsvi. Ove su godine na krštenje u Draguć svoje nove bajsove donijeli Anđelo Bratulić iz Kringe, Serđo Demark iz Umaga i Romano Ravnić Gamber iz Lesišćine. Bratuliću je 85 godina, a ovo mu je deseti bajs koji je izradio i krstio u Draguću u koji je donio i jedan mini bajs, koji je pobudio veliko zanimanje kolega i publike. On je nakon gunjaca, glazbenih sastava s bajsom, iz Trsta i Kopra s unukom Frankom Vranićem odsvirao starinski valcer. Nakon njih zaredali su se gunjci iz raznih krajeva Istre i to u najrazličitijim sastavima izvodeći starinske pjesme i plesove, valcere, polke, mazurke i marće, a razdragana publika koja se okupila u velikom broju, zdušno je bodrila glazbenike i od srca ih aplauzom ispraćala s pozornice. Nastupili su svirači različitih dobi, oba spola u raznim rodbinskim vezama na raznim instrumentima. Tako je uz mamu Natašu Maruščić Popadić na bajsu nastupio i njen petogodišnji sin Stefan udarajući ritam štapićima. Stefan je ujedno bio i najmlađi ovogodišnji sudionik susreta u Draguću.

Hekićeva izložba u Kući fresaka

Dvadesetak bajsista sa svojim je sastavima gotovo dva sata razveseljavalo publiku, da bi na kraju svi zajedno odsvirali poznatu Nadalinovu pjesmu Francek, koje je postala i svojevrsna himna ovog susreta. Osim u starinskoj glazbi posjetitelji susreta Bajsi u Draguću, koji organiziraju Općina Cerovlje i Turistička zajednica središnje Istre uz pomoć Istarske županije, mogli su u Kući fresaka razgledati izložbu Ivana Hekića Janka. Janko je poznati pazinski slikar, slobodno možemo reći jedan od ponajboljih istarskih naivaca koji slika motive tradicijskog života koji se u ovom slučaju odlično nadopunjuju s glazbom gunjaca i oporim zvukom bajsa. Na rastanku s Dragućem i bajsevima posjetitelji su na sajmu tradicijskih proizvoda Cerovljanštine mogli nabaviti svježe voće, ali i pokoji suvenir koji će ih sjećati na ovogodišnji susret svirača bajs u Draguću, jednom od zacijelo najljepših istarskih gradića. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter