Bajs i njegovi tajnici traže posao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolaskom nove Vlade i ministra turizma u povijest odlazi dosadašnja postava u Ministarstvu turizma, koje je u zadnje cetiri godine gotovo u potpunosti preuzeo HSS. Osim dosadašnjeg ministra Damira Bajsa iz Ministarstva odlaze i tri državna tajnika.

Usprkos tome što je slovio kao najpopularniji ministar u Vladi Jadranke Kosor, Bajs nije uspio pridobiti birace u 5. izbornoj jedinici, gdje je bio nositelj liste HSS-a, a njegov dosadašnji rad ocito nije bio dovoljno prepoznat ni medu biracima u njegovoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, gdje je nakon predsjednika stranke Josipa Frišcica bio drugi na kandidacijskoj listi HSS-a.

Tri državna tajnika na odlasku su HSS-ovci Ivo Mujo i Željko Lenart te HDZ-ovac Branko Grgic. Naime, nova Vlada vec je najavila ukidanje 67 mjesta državnih tajnika po ministarstvima cime ce država uštedjeti 25 milijuna kuna. Dovoljno je reci da su se place državnih tajnika u Ministarstvu turizmu kretale od 15.500 do 18 tisuca kuna. Sva su cetvorica najutjecajnijih ljudi u Ministarstvu turizma na svoje pozicije ocito došla prije svega politickom linijom, a ne zbog strucnosti u turizmu, jer niti jedan na tu funkciju nije došao iz turistickog, javnog ili privatnog sektora.

Ne brine za buduci posao


Nekada celni covjek Ministarstva - za kojeg se prije dolaska na tu funkciju, koja mu je pripala silom prilike zbog koalicijskog dogovora izmedu HDZ-a i HSS-a, nakon zadnjih parlamentarnih izbora govorilo da nikad prije nije cak ni boravio u hotelu - ne brine se za buduci posao. U medijima izjavljuje da ce vec naci neki posao i da se zapravo za politicare ne treba zbog toga previše brinuti jer da se oni uvijek snadu.

Govorilo se da ce se nakon izbornog debakla HSS-a ponovno vratiti na posao u Bjelovarsko-bilogorsku županiju gdje je obnašao funkciju župana od 2000. do 2008., medutim to ipak nece biti moguce jer je to mjesto vec zauzeto. Takoder, treba pricekati 28. sijecnja kada ce se znati i koju ce funkciju u HSS-u nastaviti obnašati. Naime, Bajs je dosad bio na mjestu potpredsjednika stranke, a cesto se govorilo da ima ambicije na tom mjestu zamijeniti Frišcica, koji je vec najavio odlazak s celne pozicije u stranci nakon katastrofalnih izbornih rezultata - sa šest saborskih mandata iz 2007. spali su na samo jedan.

Inace, Bajs je po struci pravnik, a prije no što je izabran za ministra, zbog cega je negodovala citava turisticka struka jer ju jednostavno nije poznavao, radio je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao župan, a prije toga kao tajnik. Svoju je karijeru zapoceo kao odvjetnicki vježbenik te šef imovinskopravne službe Grada Bjelovara. U HSS-u je od 1996. godine, a politicku je karijeru poceo kao predsjednik ogranka HSS-a Bjelovara.

Njegovi politicki sudrugovi, HSS-ovci Mujo i Lenart, takoder su došli u Ministarstvo zahvaljujuci svojim politickim funkcijama. Naime, Mujo je predsjednik županijske organizacije HSS-a u Dubrovacko-neretvanskoj županiji gdje se na zadnjim lokalnim izborima kandidirao za nacelnika Opcine Konavle, dok je na zadnjim parlamentarnim izborima bio na kandidacijskoj listi HSS-a. Prije no što je došao u Ministarstvo obnašao je funkciju procelnika za društvene djelatnosti u toj županiji.

Politicki naslovi


Lenart, koji je na nedavnim izborima bio treci na listi HSS-a u 6. izbornoj jedinici, funkciju je državnog tajnika dobio prošle godine. Lenart, inace agronom po struci, poznatiji je kao predsjednik kutinskog ogranka HSS-a i dopredsjednik županijske organizacije HSS-a Sisacko-moslavacke županije i kao dožupan te županije. Prije dolaska u Ministarstvo radio je u poduzecu Smud-invest u Kutini, na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, zatim kao procelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Sisacko-moslavacke županije, a od 2008. do svibnja 2009. bio je zamjenik županice.

Za treceg se državnog tajnika, HDZ-ovca Branka Grgica, poznatog kao celnika Lucke uprave Split te direktora Hajduka, govorilo da bi trebao preuzeti funkciju direktora Jadroplova. Medutim, na tu je funkciju vec došao novi covjek pocetkom godine.

Inace, za njega se govori i da je jedan od najvažnijih Sanaderovih splitskih kadrova. Politicku je karijeru poceo u HNS-u, ali je 1995. prešao u HDZ. Dvije godine kasnije postao je dogradonacelnik Splita i direktor Lucke uprave Split. Kada je dolazio na mjesto državnog tajnika, govorilo se da ga Sanader namjerava, umjesto Damira Polanceca, imenovati ministrom gospodarstva.

Ova postava Ministarstva u zadnje se cetiri godine prakticki upoznavala s problematikom koja zaokuplja turisticki resor. Pažnju su prije svega usmjerili prema promociji zemlje u inozemstvu, što je zapravo posao Hrvatske turisticke zajednice i sustava turistickih zajednica.

Iako se donedavni ministar hvalio da je nakon godina otezanja on zaslužan za rješavanje pitanja turistickog zemljišta, što je posebno mucilo Istru, cinjenica je da zapravo Zakon o turistickom zemljištu nikad nije proveden jer koncesije nisu izdane. Takoder, iako je obecao njezino donošenje, ali i provedbu, nije riješena strategija razvoja hrvatskog turizma koja se u nekoliko navrata na velika zvona najavljivala. Turisticki sektor i dalje se žali da se ništa nije riješilo po pitanju njihova rasterecenja fiskalnim i parafiskalnim davanjima poput PDV-a.

Usprkos tome Bajs je u javnosti stvorio pozitivnu sliku o sebi, prije svega zahvaljujuci dobrim rezultatima turistickih sezona kada je kriza tresla Europu. Medutim, pitanje je koliko je zapravo on tu zaslužan. Istina je da je novcano poticao turoperatore za dovodenje gostiju, medutim da vrijeme i blizina hrvatskih emitivnih tržišta, koja su se pokazala od prednosti u doba štednje, te kriza u sjevernoj Africi nisu pomogli, turisticka bi slika vjerojatno bila drugacija. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter