Bajkovito jutro u Rovinju uz tisuću maškarica

Rovinjske maškare (N. ORLOVIĆ RADIĆ)
Rovinjske maškare (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Ove godine, rovinjskim je maškarama, sve išlo u prilog. Od ugodnog vremena, pa do angažmana publike, i to ne samo roditelja, nona i nonića koji su se u subotu dopodne sjatili duž rive i gradskog Trga, ne bi li vidjeli svoj maškarani pomladak, već i brojnosti povorke, koja je slobodnom procjenom brojala oko tisuću i dvjesto sudionika.

Čini se, da je uporna organizacija Pučkog učilišta Rovinj, koja više od desetljeća pokušava vratiti maškare u grad svete Eufemije, naposljetku urodila plodom - masovnošću ali i bogatstvom i raznolikošću maski. U maškaranoj povorci sudjelovalo je pedesetak grupa iz Dječjih vrtića, Osnovnih i Srednji škola, Društvo osoba s mentalnom retardacijom, Udruga osoba s invaliditetom, Dramske skupine Zajednice Talijana, a na samom čelu duge povorke glazbom i korakom ugođaj i štimung stvarala je Limena glazba i Rovinjske mažoretkinje.

Duž čitave trase mimohoda grupe posjetitelja nisu štedjele ruke, te su pljeskanjem i glasnim dozivanjem bodrili male maškarice. Što se same tehnike tiče, najzaposleniji su bili fotoaparati i kamere, jer našminkana, i ozarena lica djece, valjalo je ovjekovječiti. A bilo je toga i štošta za vidjeti - od gusara i kauboja, preko olovaka i strašila, pa sve do prekrasnih meduza, jagodica, i batana. Izdvojiti koja je grupa bila najljepša je nemoguće, a uz to od svakog bi roditelja za bilo kakvo prebrojavanje dobila jednu iza uha. Dakle, da ne zaboravim i na male mrave, buba-mare, mornare, navijače... jednom riječju gradom je prodefilirala bajkovita i vesela priča.

Ipak, jedan od najiščekivanijih trenutaka bilo je piljenje trbuha staroj i ružnoj vještici kojoj Rovinjci tradicionalno "sude" za sve nevolje Grada. A kada pila odradi svoje, iz njene utrobe polete bomboni. Za one pak, koji ih nisu uhvatili u letu, pobrinulo se Gradsko društvo Crvenog križa koje je za štandovima dijelilo ostale slastice. Također, valja istaknuti i da je ovogodišnja povorka, umjesto jednog, imala čak tri "zaustavljajuća" punkta. Uz centralnu binu na Trgu maršala Tita, postavljena su bile i dvije mini pozornice - ispred Multimedijalnog centra na kojoj je svirao bend sastavljen od učenika Talijanske osnovne i srednje škole te ispred Lučke uprave, za kojom se predstavio i bend OŠ Jurja Dobrile. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter