Bajkovita priča putnika fotografa u rovinjskoj Batani

Jedan od radova Denisa Gržetića
Jedan od radova Denisa Gržetića

U rovinjskom Centru vizualnih umjetnosti "Batana" sinoć je otvorena izložba fotografija Karmen Orlić i Denisa Gržetića pod nazivom "More, šume, gradovi…". Kako je, u predgovoru kataloga istaknula Višnja Slavica Gabout, naziv izložbe osmislili su sami autori i ona najbolje dočarava sve ono što su svojim aparatom, putujući zemljom i svijetom, bilježili.

- Karmen Orlić i Denis Gržetić su putnici fotografi, profesionalni suradnici i životni suputnici. Oni obilaze svijet, fotografiraju prirodu, vedute, pejzaže pa otuda i sam naziv izložbe. Njihov rad i njihovi radovi izgledaju bajkovito. Jer, kreću od konkretnih, pa i prepoznatljivih mjesta koje prepoznajemo, ali im oni svojom fotografijom daju osobnu i vrlo upečatljivu interpretaciju  i pretvaraju ih u univerzalna mjesta. Kroz fotografije Rovinja, Poreča, Škotske, Francuske, Nizozemske…promatrač može prepoznati gdje su bili, no ono što njihove radove posebnim čini je to da oni ne snimaju turističke razglednice s porukom "tu smo bili", već uspješno prenose svoju i ondašnju energiju mjesta, prirode, atmosfere… Oni, naime, fotografijom slikaju, rekla je na otvorenju izložbe Višnja Slavica Gabout, kazavši i da njihova fotografska priča gledatelja vodi neznanim i tajanstvenim putovima, kroz šume i prijevoje do gradova "iza sedam mora i sedam gora".

Puljanka Karmen Orlić fotografijom se bavi dvadesetak godina, podjednako u analognoj i digitalnoj formi. Izlagala je na više samostalnih izložbi i ponosna je vlasnica nekolicine nagrada među kojima su i prva mjesta na internacionalnom žiriranom natječaju "EyesPhoto", Nature 6-th "Black &white Spider Awards 2011", te "WPGA-Polux Award"-general nature 2011.

Denis Gržetić, fotografijom se bavi trideset godina, a kao rođeni Pazinjan, u svom gradu dvije godine zaredom 1985. i 1986. osvaja nagradu za najbolju fotografiju na "Festivalu mladih". Uz prestižne nagrade i priznanja koja je osvojio, valja istaknuti i podatak da je kao fotograf- novinar surađivao i u Glasu Istre, a publiciran je i u "Digital Photo UK Magazinu", te u nizu drugih web magazina. 

Postav izložbe Karmen Orlić i Denisa Gržetića čine crno- bijele fotografije, može se razgledati do kraja mjeseca. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter