Bajkovita drvena tvrđava privlačit će turiste u unutrašnjost

LMC najavljuje zanimljivu sezonu
LMC najavljuje zanimljivu sezonu

Otvaranjem Srednjovjekovnog tematskog parka Sveti Mihael pokraj Svetvinčenta ovoga je petka istarska unutrašnjost dobila još jednu turističku atrakciju koja će privlačiti posjetitelje umorne mora ili željne drukčije razonode, posebice djecu i one dječjeg duha.

Bajkovitu drvenu tvrđavu sagrađenu od smrekovine koja se smjestila usred zelenog gustiša pokraj sela Rapanji (dva kilometra zapadno od Svetvinčenta) u samo je osam mjeseci sagradila obitelj Otočan odnosno Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željka i Ljubice Otočan te obitelji njihovih sinova Veseljka i Vedrana. S visokim ulaznim vratima i svoje četiri kule na kojima dežuraju oklopljeni srednjovjekovni vojnici dominira okolicom, ali i mami poglede namjernika ili slučajnih prolaznika.

- Iznimna nam je čast otvoriti dvorac pred tolikim uzvanicima. Za naše malo gospodarstvo ovo je jako veliki događaj, kazao je prilikom otvorenja Veseljko Otočan naglasivši da im je ideju za projekt dao Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu koji se ondje održava u slavu tamošnjeg kaštela Morosini-Grimani, ali i bogate srednjovjekovne povijesti toga kraja. Na pomoći se zahvalio brojnim ljudima koji su im pomogli u realizaciji, a posebice općinskom načelniku Daliboru Macanu.

Utvrda zauzima površinu od 400 četvornih metara, a okružena je dubokim opkopom koji, kako je to nekad bilo u srednjovjekovnim dvorcima, planiraju ispuniti vodom. Na imanju površine 2,6 hektara na kojem se nalazi tvrđava Otočani planiraju još mnogo noviteta. U planu im je ponudu proširiti s restoranom koji je u jelovniku imati tipična srednjovjekovna jela, dvije kućice za odmor gostiju, štalom s jahaćim konjima i kočijom, kao i male ponije koje bi jahala djeca. U okolišu tvrđave među maslinama pasu mali kozlići, uskoro bi trebale doći ovce, magarčići, golubovi i druge životinje (jeleni…) - pravi mali zoološki vrt. Također namjeravaju sagraditi suvenirnicu u sklopu koje bi se posjetitelji mogli učiti starim zanatima (kovano željezo, glina, drvo…). Ciljaju na turiste, ali i na proslave, vjenčanja, predstave, vrtićke i školske ekskurzije.

- U obitelji imamo stolare koji su već izrađivali srednjovjekovne sprave za festival, pa tako dogodine planiramo izraditi veći broj njih, primjerice trebušet visine 13 metara s utegom od dvije i pol tone. On bi ispaljivao jednom u danu, kaže Veseljko koji vjeruju da će sprave također privući goste.

- Lijepo je biti pročelnica za turizam u Istri kojoj je obala itekako poznata po turizmu, ali posebno veseli što u unutrašnjosti Istre unatrag petnaestak godina turizam više nije nepoznanica, štoviše, grade se turističke priče na temeljima na kojima je nastalo njihovo mjesto ili onome što karakterizira to mjesto, kazala je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković dodavši da je uvjerena da će Srednjovjekovni tematski park Sveti Mihael biti zanimljiv gostima.

Svetvinčentski načelnik Dalibor Macan je izrazio ponos da je taj zahtjevan projekt obitelj Otočan uspjela dovršiti u samo osam mjeseci koliko je iz temelja trajala gradnja ovog zdanja, a i da je to ujedno priznanje općinskim naporima da brendiraju Savičentu kao mjesta srednjovjekovnog doživljaja. Istaknuo je da je to rezultat zajedništva mještana i privatnih ulagača u općini što posljedično rezultira stalnim povećanjem broja turističkih noćenja. Program je vodila Jelena Vitasović, a dvorac je posvetio župnik Darko Zgrablić. Svečanu su vrpcu uz pomoć pročelnica Prodan Mraković prešišali mali David i Nina Otočan, nakon čega je u dvorištu utvrde održana predstava Srednjovjekovne udruge Kaštel Svetvinčenat. Drveni dvorac bit će tijekom ljeta otvoren od 18 do 23 sata, a ulaznica košta 20 kuna. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)





Podijeli: Facebook Twiter