Bajic zaboravio na muljažu od 4 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U istrazi mutnih poslova u kojima je jednu od glavnih rola igrao bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak istražitelji su, cini se, zaboravili na vukovarski slucaj, tocnije štetu od cetiri milijuna kuna koja je, smatra gradonacelnik Grada heroja Željko Sabo, nanesena vukovarskom budžetu.

Naime, na temelju preoporuke šefa HEP-a Ivana Mravka bivša HDZ-ova gradonacelnica Vukovara Zdenka Buljan otkupila je od privatnog poduzetnika Vlade Grgoševica parcelu na kojoj je navodno trebala biti izgradena termoelektrana. Predmetno zemljište, pak, par godina ranije Grgoševic je za 400 tisuca kuna kupio od Borova, pa je njegovom preprodajom zaradio 3,6 milijuna kuna.

Grad Vukovar ostao je bez cetiri milijuna kuna, a prica o gradnji termoelektrane više se i ne spominje. Zemljište o kojem se radi pod zaštitom je Ministarstva kulture, kao povijesno-urbanisticka cjelina pod imenom Bata Ville. Mravkova uloga sastojala se u tome da potpiše pismo namjere kojim HEP tvrdi da ce graditi elektranu na poduzetnikovom zemljištu.

Dokumentaciju o ovom slucaju od vukovarske gradske uprave tražilo je i dobilo Županijsko državno odvjetništvo, ali istražitelji nikad nisu izašli na teren i ispitali eventualne svjedoke slucaja, pa cak niti sad kad se navodno nastoje rasvijetliti sumnjivi poslovi kojima je kumovao Ivan Mravak.

Ova cinjenica, pak, navodi na zakljucak da istražne organe Mravak i njegov eventualni kriminal niti ne zanimaju, da su USKOK i Državno odvjetništvo, na celu s Mladenom Bajicem fokusirani iskljucivo na bivšeg premijera Ivu Sanadera.

Informaciju da slucaj o kojem govorimo istražitelje nije zanimao potvrdio nam je i vukovarski gradonacelnik, koji i sam pomalo ogorcen ovom cinjenicom.

- Nitko nas nije kontaktirao niti razgovarao s ljudima iz gradske uprave nakon što je Županijsko državno odvjetništvo od nas zatražilo i dobilo dokumentaciju o kupnji zemljišta. Mi smo na tom poslu izgubili cetiri milijuna kuna, a zemljište koje je kupljeno apsolutno nije dovoljno veliko da bi se na njemu gradila i najmanja elektrana.

Privatnik koji je zemljište preprodao zaradio je, pak, 3,6 milijuna kuna. Taj posao krajnje je sumnjiv, a sumnjiva je i vještakova procjena vrijednosti zemljišta, kaže Sabo. Zbog ovog iskustva vukovarski gradonacelnik skeptican je prema tvrdnji da se stvari u zemlji napokon žele "rašcistiti".


Podijeli: Facebook Twiter