Bajic Sanaderu mogao oduzeti putovnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tko je odgovoran za Sanderov bijeg preko granice? Ako je suditi prema strucnom i svakako relevantnom stavu Zlate ?urdevic, jedne od najvecih strucnjakinja za kazneno-procesno pravo, predstojnice na katedri zagrebackog Pravnog fakulteta za tu problematiku, za propust je kriv glavni državni odvjetnik Mladen Bajic.

?urdevic je  svojim strucnim mišljenjem poduprla optužbu neovisnog saborskog zastupnika Dragutina Lesara da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajic mogao i trebao sprijeciti bijeg Ive Sanadera preko granice tako da mu prethodno oduzme putovnicu.

Prof. ?urdevic objašnjava da zastupnicki imunitet štiti zastupnika od pokretanja kaznenog postupka tek od trenutka podnošenja optužnice, jer kazneni postupak zapocinje potvrdivanjem optužnice na sudu. Stoga, državno odvjetništvo može prema saborskim zastupnicima voditi kazneni progon i istragu bez ukidanja imuniteta.

Time se daje ovlast državnom odvjetništvu i da provede sve potrebne dokazne radnje i prisilne mjere kaznenog progona saborskog zastupnika u prethodnom postupku. Jedina vrsta mjera koja se ne mogu poduzeti zbog ustavne zabrane su mjere kojima se oduzima sloboda - uhicenje, pritvor, istražni zatvor, navodi ?urdevic i dodaje da iz toga proizlazi da je DORH i prije skidanja imuniteta Sanaderu imao ovlast odrediti razlicite mjere opreza.

Medu njima se nalazi i zabrana napuštanja boravišta i privremeno oduzimanje putne i druge isprave za prijelaz državne granice. Procjenu postojanja osnovane sumnje i opasnosti od bijega kao pretpostavki za odredivanje te mjere opreza daje državni odvjetnik, objašnjava ?urdevic u svom dopisu medijima.

Iz DORH-a se pak brane i daju sasvim drugacije tumacenje prema kojemu mjera oduzimanja putovnice nije mogla biti primijenjena na Sanaderu dok se ne steknu uvjeti za odredivanje istražnog zatvora, dakle dok mu se ne skine imunitet.

"Istina je da državni odvjetnik može odrediti mjere opreza, pa i onu oduzimanja putne isprave, no tek kad su za to ispunjene pretpostavke. Mjere opreza moguce je odrediti samo kad se ispune pretpostavke odredivanja istražnog zatvora. Buduci da su u trenutku traženja skidanja imuniteta postojale osobite okolnosti da ce Sanader ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i druge sudionike postupka, zatraženo je odredivanje istražnog zatvora", objašnjavaju u DORH-u.


Podijeli: Facebook Twiter