Bajić: Novinari ispitivani samo kao svjedoci


Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je boravio u Valbandonu gdje je sudjelovao na radnom sastanku čelnika hrvatskih županijskih državnih odvjetništava i načelnika policijskih uprava. Ekskluzivno za Glas Istre osvrnuo se na aferu uhođenja i tajnog praćenja novinara i sebe samoga. Iako vrlo štur u riječima, Bajić je ipak pohvalio Ostojićevu namjeru za unutarnjom kontrolom MUP-a u tom slučaju. Po Bajićevim riječima, nije izdan niti jedan nalog za tajno praćenje.

- USKOK i nadležna državna odvjetništva uvijek su tražili da se istraže sudionici postupka vezanog za curenje informacija. Dakle, sudionici postupka koji su službene osobe. U dosadašnjem tijeku postupanja državni odvjetnici ispitivali su novinare u svojstvu svjedoka. Prema tome niti jedan nalog nije izdan da se rade izlisti bilo kojeg novinara ili bilo koji drugi nalog koji je vezan za curenje informacija. U potpunosti se slažem s ministrom unutarnjih poslova koji je naložio unutarnju kontrolu po tom pitanju. Imam potpuno povjerenje u rad Unutarnje kontrole i policije i siguran sam da će oni dati najbolji rezultat, izjavio je Bajić.

Na naš upit o navodnom uhođenju i navodnom nalogu za njegovo tajno praćenje, Mladen Bajić nije želio govoriti.

- O tome ne bih želio govoriti niti nagađati jer prije svega trebam doznati o čemu je bila riječ. Treba najprije utvrditi jesu li uopće poduzimane neke mjere, a ako jesu, koje su to bile mjere i jesu li bile zakonite. U konačnici će Unutarnja kontrola biti ta koja će dati odgovore na sva ta pitanja pa ćemo kasnije odlučiti što dalje, izjavio je Bajić.

Podsjetimo, ministar policije Ranko Ostojić jučer je izjavio da je pokrenuta unutarnja kontrola ne bi li se utvrdilo jesu li zagrebački novinari i Bajić praćeni ili prisluškivani u tajnom policijskom postupanju u svezi curenja informacija iz istrage u aferi Fimi media.

DORH ne knjiži zemljišta već provodi zakon

Glavnog državnog odvjetnika pitali smo i za komentar u svezi posljednjih tužbi DORH-a protiv jedinica lokalne samouprave koje se odnose na utvrđivanje prava vlasništva nad zemljištem Hrvatskih šuma. Poznato je da država putem DORH-a pokušava oduzeti općinama i gradovima zemljište koje je nekad bilo društveno vlasništvo na korištenju bivše Šumarije, danas Hrvatskih šuma.

- O tome sam govorio u Hrvatskom saboru. Pitanje je zakonodavnih rješenja, a ne Državnog odvjetništva. Mi smo tijelo koje provodi zakone koji vrijede u državi. Jedinice lokalne samouprave mogu imati drugačija stajališta, što je njihovo legitimno pravo. U slučaju da se zakoni promijene, DORH će ponovo postupati isključivo po zakonu. Stoga smatram da DORH radi dobro svoj posao, rekao je Bajić. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter