Bajić: Ne znam jesu li SMS-ovi Sanaderu izmišljeni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok su se SDP i HDZ danas u Saboru natjecali tko će više ishvaliti Mladena Bajića, zastupnici HDSSB-a zatražili su da se glavnog državnog odvjetnika razriješi, te odmah potom uhiti i stavi u jednomjesečni pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Daleko najžešći bio je zastupnik HDSSB-a Dražen Đurović koji smatra da je Bajiću mjesto ni više ni manje nego u Remetincu zbog brojnih afera koje se vežu uz njegovo ime.

- Ukupno gledano, rad DORH-a može dobiti određenu prolaznu ocjenu, ali glavni državni odvjetnik nema prolaza, rekao je Đurović. Dodao je da je "javna percepcija da DORH bira kada i koga će prijaviti uzimajući u obzir odnose političkih snaga u državi".

- Što je s SMS-ovima koje je upućivao Sanaderu, a koji su objavljeni na jednom portalu? Što je s njegovim prethodno objavljivanim SMS-ovima upućivanim jednom danas pokojnom novinaru ili našem još uvijek živućem i dobrostojećem najvećem medijskom magnatu, a koji su se ticali brojnih istraga? Što je s 500 telefonskih razgovora s jednom novinarkom koja uvijek najbrže i najsvježije izvješćuje o stanju svih istraga koje provodi DORH, rekao je Đurović. Dodao je da HDSSB nema povjerenja u Bajića jer "po svoje mišljenje odlazi u američko veleposlanstvo" i jer ga "brifiraju trećerazredni obavještajci".

Bajić je u završnoj riječi odgovorio Đuroviću rekavši da ovaj prihvaća "činjenice ili navode pojedinih portala počevši od Wikileaksa pa do nekih drugih uzima kao zdravo za gotovo, kao činjenicu".

- Ako bi mi imali takav pristup onda bi pola države bilo u zatvoru. Ja sam ipak skloniji konzervativnom pristupu, rekao je Bajić. Govoreći pak o curenju informacija Bajić je rekao da ne može sa sigurnošću reći da informacija nikada nije procurila iz DORH-a, ali da misli da nije.

U izjavi novinarima nakon rasprave o SMS-ovima koje je navodno slao Sanaderu, Bajić je rekao da ne može reći jesu li oni izmišljeni ili ne.

- Samo ću vam reći da je kod nas sustav preko kojega sve imamo na našem softveru. Prema podacima mog informatičkog sustava, takvih podataka nema. Vratimo se na ono što je bitnije od toga, a to je što se dogodilo s tim SMS-ovima, odnosno koji je njihov cilj. Cilj im je difamirati sustav i izvući suđenje iz sudnice na političku scenu, a okrivljenika pretvoriti u političku žrtvu, što nije točno, rekao je Bajić. Dodao je da je već prije demantirao Sanaderove izjave da mu je poklanjao slike. (Zlatko CRNČEC/NL)

Kajin kontra Grbina - oba za Bajića

Na marginama rasprave uočeno je i "odmjeravanje snaga" šefa Kluba zastupnika IDS-a Damira Kajina i predsjednika Odbora za Ustav, SDP-ovog Puležana Peđe Grbina. Iako su obojica pohvalila Bajićev rad, Kajin je zamjerio što je Grbin rekao da bi državni odvjetnik trebao ponekad i "riskirati". U replici - neuobičajenoj između Kukuriku partnera, Kajin je rekao: "Kaže kolega Grbin da državni odvjetnici trebaju riskirati, da nije dobro da su konzervativni, a ja mislim upravo suprotno. Da državni odvjetnik itekako treba biti konzervativan i da nitko nema prava naprosto poigravati se sa ljudima. Državni odvjetnici trebaju biti 101 posto sigurni prije nego se upuste u neki spor ili procesuiranje pojedinca."

Peđa Grbin je IDS-ovom zastupniku odgovorio da se s njime nikako ne slaže. "Uvaženi kolega sa vama se nikako ne mogu složiti. Naime, osim Državnog odvjetništva mi u RH imamo i sud. Državno odvjetništvo postupa po različitim stupnjevima sumnje. U jednom trenutku kada postoji osnova sumnje radi se po kaznenoj prijavi, kada postoji osnovana sumnja podiže se optužnica, a tek kada postoji izvjesnost da je kazneno djelo počinjeno i tko je krivac tek se tada izriče osuđujuća presuda. U trenutku kada imamo 97,5 posto osuđujućih presuda u domeni rada određenog tijela meni se čini da je Državno odvjetništvo odlučilo prije pokretanja sudskog postupka tražiti izvjesnost da je kazneno djelo počinjeno. A ja molim da se vratimo na osnovanu sumnju." (D. G.)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter