Bahrein: Uvedeno izvanredno stanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bahreinski kralj Hamad Ben Isa Al-Kalifa proglasio je izvanredno stanje u zemlji na razdoblje od tri mjeseca, dan nakon što su mu postrojbe iz Zaljeva došle pomoci da savlada šijitsku pobunu, u kojoj je u utorak poginuo jedan lokalni stanovnik i jedan od saudijskih vojnika iz kontingenta Zaljevskih mirovnih jedinica. "Zbog okolnosti u kojima se Bahrein nalazi, kralj proglašava izvanredno stanje na razdoblje od tri mjeseca", prenijela je državna televizija u utorak prijepodne.

Kralj je zadužio zapovjednika oružanih snaga da uvede red pozivajuci vojsku, policijske snage, postrojbe Nacionalne garde i svaku drugu snagu ako se pokaže potrebnim. U ponedjeljak su na zahtjev bahreinskog kralja u tu malu, ali za regiju strateški važnu zemlju stigle snage iz zaljevskih zemalja, medu kojima najviše iz Saudijske Arabije, da bi pomogle u cuvanju mira u zemlji.

Šijitski prosvjednici u utorak su nastavili blokirati ulice u Manami i okupljaju se na trgu u glavnom gradu, unatoc dolasku postrojba iz zajednickih snaga Vijeca za suradnju u Zaljevu, nazvanih Štit poluotoka, u tom malenom kraljevstvu kojim vlada sunitska dinastija. Tisuce prosvjednika poslijepodne su se uputile prema saudijskom veleposlanstvu u Manami kako bi izrazili svoje neslaganje s dolaskom saudijskih vojnika u Bahrein. Prosvjedi se nastavljaju unatoc proglašenom izvanrednom stanju, a ljudi se pridružuju demonstrantima, javljaju agencije s terena.

U nemirima koji prate prosvjede diljem malog kraljevstva, u utorak je poginuo jedan lokalni stanovnik u Sitri u incidentu koji je izbio kad se skupina šijita sukobila s policijom. U istom izgredu ranjeno je više osoba, objavili su oporbeni pripadnici u Manami. Ubijen je i jedan saudijski vojnik u Manami, nakon što je netko iz gomile okupljenih prosvjednika pucao, doznaje se od sigurnosnih izvora u Bahreinu.

Bahrein je u utorak povukao i svog veleposlanika iz Teherana, reagirajuci tako na oštro iransko protivljenje rasporedivanju vojnih snaga iz zaljevskih zemalja, poglavnito saudijskih, u nemirima uzdrmanom kraljevstvu.


Podijeli: Facebook Twiter