Bahatom se lovcu nesreća mora dogoditi!

Žarke boje trebale bi postati hit lovačke mode (M. SARDELIN)
Žarke boje trebale bi postati hit lovačke mode (M. SARDELIN)

"Opreznom se lovcu se nesreća može dogoditi, a bahatom i neopreznom - mora", krilatica je koju lovci rado ponavljaju.

U nesrećama koje se dogode tijekom lovne sezone gotovo uvijek je riječ o nesretnim slučajevima. Ove je godine u Istri evidentirano nekoliko ranjavanja lovaca, no to su uglavnom bile lakše ozljede, nastale zbog neopreznog rukovanja lovačkim oružjem ili pak zbog odbijene sačme, kao u zadnjem slučaju koji se dogodio početkom prosinca na području Brtonigle.

Nedavno je istarski MUP prezentirao akciju ''Siguran lov – četiri osnovna pravila sigurnog rukovanja vatrenim oružjem" pa smo tim povodom razgovarali s tajnikom Lovačkog saveza Istarske županije Mladenom Belušićem. Sigurnost lovaca i ostalih koji obilaze lovna područja na prvom je mjestu, kaže, i treba učiniti sve da se takav stav digne na najvišu na razinu.

- Iako to nije zakonska obaveza, preporuka je istarskog lovačkog saveza da lovci tijekom lova nose odjevne predmete uočljivih boja, primjerice kapu u žarkoj boji ili reflektirajući prsluk. Pojedina lovačka društva internim aktima to odavno propisuju. Neki će možda reći da takve boje tjeraju divljač, što, smatram, nije istina. Na kraju krajeva, važnije mi je da nitko ne strada nego da izgubim pokoji primjerak divljači. Moja je preporuka da se na isti način odijevaju i osobe koje u šumu zalaze radi branja gljiva i drugih samoniklih biljaka. U suradnji s policijom izdali smo i edukativne letke, i nadamo se da će imati uspjeha, kaže nam Belušić.

Kazao je i da lovac ne smije pucati iz lovačkog oružja bliže od 300 metara od naseljenog mjesta, a slučaju brdskog područja, kao što je Buzet, dozvoljeno je pucanje na 200 metara. Ako netko sumnja da se lovac previše približio kućama i puca na divljač, valja obavijestiti lovočuvara, odnosno policiju na 192, a sankcija koja slijedi lovcu je oduzimanje oružja. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter