Bageri u dvorištu stare škole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uredenje dvorišta ispred stare škole u Premanturi pocelo je u ponedjeljak, a svojevrstan trg u koji ce dvorište prerasti mještani ce dobiti za 45 dana. Vrijednost radova je skoro 500 tisuca kuna, izvodac tvrtka Vintijan, a financijer medulinska Turisticka zajednica.

Modernije dvorište zadovoljit ce potrebe manifestacija poput Hand made festivala te ljetnih koncerata. Ulaz u dvorište bit ce na mjestu gdje se nalazi spomenik palim borcima koji se u dogovoru s premanturskom podružnicom Udruge antifašistickih boraca i antifašista, premješta na livadu kod sidra. Ta cinjenica ne veseli neke mještane, a jedan od njih je i Miroslav Miškovic kojeg smo zatekli u raskopanom premanturskom dvorištu.



- Neprimjereno je premještati spomenik palim antifašistickim borcima koji su donijeli slobodu Istri na drugu lokaciju. Treba ostaviti spomenik, ne treba baš tu biti ulaz, ima dovoljno mjesta za prolaz i sa spomenikom. To je sramotno, kaže nam Miškovic.

Bocalište ostaje takvo kakvo jest, a sa svake strane bit ce postavljeno nekoliko klupa te posadena stabla. Okolo ce se nasuti morski šljunak te postaviti rasvjeta. Postojeci zidovi oko dvorišta nece se rušiti, samo onaj u sredini.

Dio dvorišta bit ce poplocan mramorom ili granitom, a na jednom dijelu slijedit ce se pulski primjer poplocavanja Foruma - 30-ak kvadrata bit ce pokriveno plocama slicnima onima na pulskom trgu. Na taj ce nacin Premantura dobiti ogradenu placu za raznorazna zbivanja jer ce biti postavljeno 15-ak kvadrata podesta.

Stabla se nece rušiti i oko njih ce ostati zelena površina, a ljeti ce se zbog sajmova i koncerata ograditi rešetkama.


Podijeli: Facebook Twiter