Bageri ruše 600 "divljih" kuća u Istri

Rok za legalizaciju objekata koji nemaju rješenje o rušenju teče do kraja lipnja (arhiva/M. MIJOŠEK)
Rok za legalizaciju objekata koji nemaju rješenje o rušenju teče do kraja lipnja (arhiva/M. MIJOŠEK)

Do kraja prošle godine na području Istarske županije zaprimljeno je 6.614 zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje, podaci su Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Dosad je izdano 508 rješenja, odbijeno je 19 zahtjeva, a odbačeno ili obustavljeno ih je 65.

Prema tom istom izvoru u Istri su izdana 1.693 rješenja o uklanjanju ilegalne gradnje, međutim, Ministarstvo veli da ne raspolaže podatkom koliko je vlasnika čiji objekti imaju rješenje o rušenju podnijelo zahtjev da se njihova zgrada poštedi. Prema neslužbenim podacima, u Istri je zahtjev za legalizaciju predalo oko 1.100 vlasnika koji su imali rješenje o rušenju, što znači da šestotinjak objekata čeka bagere jer su vlasnici zahtjev mogli podnijeti samo do kraja prošle godine.

Prva rušenja počinju već u prvom tjednu veljače, najavila je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. To se prije svega odnosi na građevine izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine. Ministrica je izričito poručila da oprosta neće biti budući da su svi vlasnici ilegalnih zgrada koji imaju rješenje o rušenju na kućne adrese dobili obavijest o svojim mogućnostima.

U Istri je najviše zahtjeva za legalizaciju zaprimila Istarska županija što je i logično budući da je upravo Županija zadužena za izdavanje građevinskih dozvola, pa tako i primanje zahtjeva za legalizaciju za sve istarske općine. U Županiji je do 31. prosinca zaprimljeno 3.250 zahtjeva, izdano je 205 rješenja, po šest je zahtjeva odbijeno i odbačeno - što čini tek 6,68 posto riješenih predmeta.

Slijedi Grad Pula, koji je primio čak 753 zahtjeva, od čega je riješeno njih 110. Najniži prosjek riješenih predmeta ima Grad Vodnjan. Od zaprimljena 743 zahtjeva za legalizaciju riješio je tek 37. Najboljim se postotkom riješenih predmeta može pohvaliti Pazin koji je doduše primio i najmanji broj zahtjeva - njih 61, ali je riješio gotovo pola odnosno njih  27.

U Općini Marčana, gdje borba s bespravnim graditeljima traje više od dva desetljeća, kažu da nemaju podatke o tome koliko će se na njihovom području građevina rušiti.

-  Mi smo u općinskoj upravi računali da je do zadnjeg zakona o legalizaciji na našem području trebalo biti srušeno 90 posto ilegalnih građevina, kaže pročelnik općinske uprave Zlatko Cetina Cetina. Ističe da prema nekim procjenama u njihovoj općini na osnovi ortofoto snimke ima oko 1.500 ilegalnih objekata izvan građevinskog područja, dok je u građevinskom području ta brojka puno veća - oko 2.500, što se prije svega odnosi na brojne pomoćne zgrade koje je svako domaćinstvo izgradilo za svoje potrebe uz obiteljske kuće. (B. BAN)

CIJELI TEKST MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter