Bageri na Kaštanježu krajem godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je za rujan bio najavljivan pocetak izgradnje kanalizacije na Kaštanježu, prvi bageri tamo ce se, po svemu sudeci, pojaviti u studenom. Naime, tek je raspisan javni natjecaj za izvodaca radova, a otvaranje ponuda je 13. listopada, dok ce potpisivanje ugovora biti 5. studenog.

Na Kaštanježu, koji ima crpnu stanicu, treba izgraditi 2,8 kilometara kanalizacije, što košta dva milijuna kuna.

Banjolci poput njihovih sumještana Pomeraca muku muce i s nedostatkom nogostupa. Najtraženija je izgradnja onog u pravcu Kamik - škola.

- Teren na kojem bi bio nogostup je opcinski tako da ne treba ništa otkupljivati, a nama je taj trotoar od velike važnosti. Stvar je u tome da dosta mještana ide na autobusnu stanicu na Premanturskoj jer im se ne isplati ulaziti u autobus kod škole s obzirom na to da autobus za Pulu prvo ide u Premanturu i Pomer, kaže Milan Siladic, predsjednik MO-a Banjole.

Opcina je, doznajemo, dosad ishodovala lokacijsku dozvolu i još uvijek se provodi geodetski elaborat.

Siladic istice da je problem i izlaz na Premantursku cestu kojom jure automobili te da bi planirana dva kružna toka mogla biti rješenje.

U Opcini saznajemo da su za rotore ishodovane lokacijska dozvola i potvrda glavnog objekta, te da se rješavaju imovinskopravni odnosi. Naime, jedan vlasnik zemljišta ne želi zakljuciti ugovor o kupoprodaji te po ovjeri geodetskog elaborata slijedi postupak izvlaštenja.

S obzirom na velike probleme koje mještani imaju ljeti s onecišcenim morem zbog prelijevanja fekalija u more, treba nadograditi uredaj Bumbište.

- Uredaj je izgraden prije 30 godina za potrebe tadašnjih hotela na Centineri, a na procistac su se u meduvremenu spojili i Volme, Mušoga, Indije. Pumpa samo prepumpava u more, ne procišcuje otpadne vode, pojašnjava Siladic.

Problem je, saznajemo u Opcini, u dotrajaloj opremi procistaca koji bi trebao bi biti saniran do veljace 2011.Rekonstruirat ce se postojeci dio te nadograditi novi kako bi mogao funkcionirati u skladu s vodopravnom dozvolom.


Podijeli: Facebook Twiter