BAFTA: Najbolji film "12 godina ropstva"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagradu za najbolji film na 67. dodjeli nagrada Britanske filmske akademije (BAFTA) dobila je na proglašenju u nedjelju epska povijesna drama Stevea McQueena "12 godina ropstva", za najboljeg glavnog glumca proglašen je Chiwetel Ejiofor za ulogu u tom filmu, a za najbolju glavnu glumicu izabrana je Cate Blanchett za ulogu u filmu "Jasmine French".

Film "12 godina ropstva" snimljen je po istinitoj životnoj priči o Solomonu Northupu, slobodnom čovjeku prodanom za roba na plantažu u Louisiani.

"Gravitacija" je prije dodjela nagrada u londonskoj Kraljevskoj operi, koja se očekivala s posebnim zanimanjem jer ju se smatra važnim pokazateljem uoči dodjele Oscara, imala ukupno 11 nominacija, ispred "12 godina ropstva" i filma "Američki varalice", koji su imali po deset.

Nagradu za najboljeg sporednog glumca dobio je Barkhad Abdi za ulogu u filmu "Kapetan Phillips" Paula Greengrassa, o kapetanu koji pokušava spasiti brod od napada somalskih pirata. Nagradu za najbolju sporednu glumicu dobila je Jennifer Lawrence za "Američke varalice".

"Gravitacija" sa Sandrom Bullock i Georgeom Clooneyjem u glavnim ulogama dobila je i nagradu za najboljeg redatelja (Alfonso Cuaron), za najistaknutije britansko filmsko ostvarenje, onu za vizualne efekte, najbolju originalnu glazbu i najbolji zvuk.

"Američki varalice", film u režiji Davida Russela o prevarantu Irvingu Rosenfeldu i jednom od najpoznatijih skandala koji su potresli SAD 70-ih, dobio je još nagradu za šminku i za najbolji originalni scenarij, dok je "Philomena", drama o pedesetogodišnjoj potrazi majke za sinom, dobila nagradu za najbolji adaptirani scenarij.

Najbolji animirani film je "Snježno kraljevstvo", a najbolji dokumentarni indonezijski "Čin smaknuća". Za najbolji strani film proglašena je talijanska "Velika ljepota". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter