"Baffolesto e Codacorta" Carle Rotta

Naslovnica knjige za djecu Carle Rotta
Naslovnica knjige za djecu Carle Rotta

Na tragu klasika dječje književnosti, čuvenog Giannija Rodarija, stil je Carle Rotta u djelu "Baffolesto e Codacorta", a protagonisti su miševi iz jednog nepoznatog malog carstva nazvanog Non So Dove (Ne znam gdje).

Riječ je o novoj, netom objavljenoj knjizi ove pulsko-vodnjanske autorice, u izdanju riječkog Edita, u biblioteci La fionda (u doslovnome prijevodu Praćka, koja donosi djela s dječjom tematikom) uz sugestivne ilustracije Erne Toncinich.

Tko su Baffolesto i Codacorta? Njih promatraju crne vještice te im zabranjuju međusobne kontakte, smijeh i šale. Glavni junak, dakako pozitivac, jest Baffolesto, koji odluči osloboditi kralja i pronaći knjigu uz pomoć koje će sve doći na svoje mjesto.

No, vještice su moćne i poznaju Umijeće Zla, što sve dodatno zakomplicira. Završetak je, naravno, sretan, a do njega dolazi nakon niza vrlo zanimljivih, slikovitih i smiješnih epizoda.

Komične te ujedno uzbudljive scene nižu se vrtoglavom brzinom, uvijek vješto i s(p)retno kreirane, zanimljive i bez ponavljanja.

Svaka pustolovina je detaljno opisana, a bez da umara male čitatelje i stvori u njima osjećaj dosade.

Autorica se dokazala dobrom poznavateljicom dječje psihe, jer odlično balansira između pripovjedačkog i deskriptivnog dijela, kao i mašte i realnosti.

Didaktička komponenta je uvijek zastupljena, ali nikada nije (pre)naglašena ni isforsirana. Fabularni tijek je koncipiran tako da pozornost mladoga čitatelja cijelo vrijeme bude na visini, da koncentracija nikada ne padne i da ne dođe do zamora ili zasićenja podacima.

Sva djela Carle Rotta, bila ona napisana za djecu ili pak za odrasle, prozna ili dramska, vode uvelike računa o jezičnoj komponenti – jezik je bogat, nikada krnji, stilski razrađen i dotjeran, ali bez pretjerivanja. Ona nije nikada nedostatna ili suvišna.

Premda su fantastična obilježja prisutna u velikoj mjeri, nisu zanemarene niti opće, "obične" osobine, koje najmlađa dobna skupina i previše često uzima zdravo za gotovo.

Rottin stvaralački opus za djecu, koji pored ovoga djela obuhvaća i pripovijetke "Brutus, pensiero di un cane", te "Ufficio brevetti", nije temeljen na sladunjavim opisima i plačljivim junacima/junakinjama niti na nekoj artificijelnoj doktrini. Autorica se nikada djeci ne obraća kao sveznajuća pripovjedačica, već kao da zajedno s njima otkriva tijek fabule i razmotava to fantastično klupko.

Spisateljica je vrlo spontana u svome stvaralaštvu, jednostavno pušta da mašta teče, i to tako da se pritom ne gubi nit narativnog tijeka – sve tu ima svoj razlog.

Vodnjanska novinarka i književnica Carla Rotta rođena je 1960. godine u Puli. Zaposlena je u pulskoj redakciji dnevnika na talijanskom jeziku La Voce del Popolo. Autorica je djela "Femminile singolare" (zbirka pripovijedaka), a nagrađena je na brojnim natječajima. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter