Baderna dobiva 5,4 kilometra kanalizacije

Samo mjesto Baderna ima 73 domaćinstava
Samo mjesto Baderna ima 73 domaćinstava

Pet milijuna kuna vrijedan je ugovor o izgradnji kolektorske mreže naselja Baderna kojeg su u sjedištu tvrtke Odvodnja Poreč u četvrtak potpisali njen direktor Milan Laković, predstavnik zajednice ponuditelja Srđan Jončić i porečki gradonačelnik Edi Štifanić.

Kao najpovoljniji ponuditelj za izgradnju sustava prikupljanja i odvodnje sanitarnih otpadnih voda podsustava Baderna na javnom nadmetanju u kolovozu odabrana je zajednica ponuditelja zagrebačkih građevinskih tvrtki Ing-grad i Braco Kop.

Kolektor u Fuškulinu

Hrvatske vode izgradnju sufinanciraju s 90 posto ukupnog iznosa, a preostalih deset posto povući će se iz prikupljenih sredstava od naknade za razvoj odvodnje. Kolektorska mreža sanitarne odvodnje naselja Baderna obuhvaća izgradnju nove mreže kolektora u duljini od 5,4 kilometara, a prikupljene otpadne vode naselja Baderna transportirat će se gravitacijskom mrežom na budući kolektor Baderna-Žbandaj. Predviđena je izvedba 180 šahtova (dubine od 150 do 280 centimetra) i 110 kanalizacijskih priključaka.

Nadzor je povjeren pazinskoj tvrtki Učka-konzalting koja je odabrana kao najbolji ponuditelj sa 101 tisuću kuna. Posao uključuje i nadzor nad izgradnjom kolektora u Fuškulinu te mreže servisne zone Tar koji će se provoditi po sklapanju ugovora s izvođačem radova na tim lokacijama.

Istodobno je započela izgradnja završnog dijela izgradnje kanalizacijskog sustava u naselju Nova Vas kod Poreča koji nisu bili dovršeni prije početka ljetne turističke sezone, rad i se o potezu u duljini od 150 metara. Radovi bi trebali biti gotovi do početka studenog mjeseca, a koordinira ih također komunalna tvrtka Odvodnja Poreč. Tijekom tog će vremena biti zatvorena županijska cesta koja prolazi kroz Novu Vas i povezuje Višnjan s gradom Porečom, a promet će se odvijati zaobilazno preko Kaštelira. Točnije, cesta je zatvorena od skretanja za selo Brčići, pa do mjesnog groblja na ulazu u mjesto s višnjanske strane.

Tercolo: Strpit ćemo se

- Možda ćemo malo izgubiti na poslovanju, ali najvažnije je da se kanalizacija sagradi, a mi ćemo se malo još strpjeti, kaže s razumijevanjem lokalni vinar Roberto Tercolo iz Brčići dodajući da su im izvođači radova izašli ususret koliko su god mogli. Zahvat je trebao biti gotov prije početka ljeta, međutim, produžetku radova kumovale su objektivne okolnosti kao što je zahtjev za izmještanjem telekomunikacijske infrastrukture, kao i konfiguracija terena koja je bila zahtjevnija od planiranog. Izgradnja kanalizacijskog sustava naselja Nova Vas i okolice sufinancira se iz europskih fondova u visini od 74 posto. Do sada je izgrađen 61,5 kilometara sustava fekalne odvodnje. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter